latinica  ћирилица
28/09/2023 |  15:53 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

Епархија рашко-призренска: Нетачне тврдње Веслија Кларка о оружју у манастиру Бањска

Епархија рашко-призренска саопштила је да су нетачне тврдње пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка да је у манастиру Бањска било ускладиштено оружје, а приштинском министру културе поручила је да није вољна да прихвати мијешање Приштине у живот Цркве и преузимање заштите ове светиње.
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска) -
Епархија Рашко-призренска (Фото: Епархија рашко-призренска)

Из Епархије подсјећају да су јасно пренијели у саопштењима у вези са дешавањима у Бањској у недјељу, 24. септембра, шта су полиција самопроглашеног Косова и Еулекс пронашли, као и да је то било у објекту ван манастирског комплекса, а ријеч је о једном дијелу оружја и опреме.

Полиција и Еулекс су, како наводе из Епархије, извршили детаљан преглед манастирског комплекса у присуству игумана Данила и у самом манастиру није било складиштено никакво оружје јер је то супротно духовној улози Цркве која се противи сваком виду насиља.

- Произвољна изјава пензионисаног америчког генерала не доприноси изградњи мира већ подстиче ширење нетачних информација и угрожава објекте и имовину Српске православне цркве /СПЦ/ на Косову и Метохији - упозоравају из Епархије.

У саопштењу се додаје да СПЦ на Косову и Метохији остаје одлучна у ставу да се противи било каквој врсти насиља и сукоба и зато је међу првима осудила насиље које се десило тог дана у околини манастира Бањске.

Црква и овом приликом позива на мир и безбједност за све грађане, исткануто је у саопштењу.

Поводом иницијативе приштинских институција и министра културе Хајрула Чекуа да то министарство изврши процјену штете у манастиру Бањска и ради на њеном санирању, Епархија истиче да је способна да самостално ангажује независне експерте који би процијенили штету, те сопственим и средствима добротвора обновила оно што је оштећено.

То исто је, како наводе, чинила и у случају других цркава и манастира који су претрпјели оштећења или били скоро уништени од албанских екстремиста у посљедњих двадесетак година.

- Сматрамо да је начињену штету неопходно поправити и наша Епархија годинама ради уз помоћ домаћих и међународних добротвора на обнови и заштити својих светиња, манастира Бањска, једне од најважнијих задужбина Светог краља Стефана Милутина из 14. века - истичу из Епархије.

Како наводе, манастир Бањска није само културно историјски-споменик, већ прије свега светиња СПЦ, која је од великог значаја за духовни живот вјерног народа, посебно на сјеверу Косова и Метохије.

- Чеку у својој објави говори о ранохришћанској цркви, иако се зна да је манастир Бањска од 14. века једна од најзначајнијих светиња СПЦ и гробна црква Светог краља Милутина, која је последњих година значајно обновљена - напомињу из Епархије рашко-призренске.

Како наводе, разорачарани су изјавама Чекуа који је одбио да наведе право име цркве, изостављајући да је ријеч о манастиру СПЦ чиме се не само поново присваја културна баштина Цркве и негира њен идентитет, већ испада да је битније то што је манастир прије хиљаду година био ранохришћанска светиња.

Епархија Рашко-призренска се, подсјећају, годинама суочава са континуираним негирањем црквеног и духовног идентитета Цркве на Косову и Метохији, у чему у посљедње време предњачи управо поменути министар.

Истовремено, напомињу, од тих истих институција СПЦ на Косову и Метохији негирају основна вјерска права, што се најбоље види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година.

Из Епархије додају да приштинске институције упорно одбијају Цркви приступ једном броју вјерских објеката, којима не могу прићи вјерници и свештенство.

Те исте институције тренутно раде и на усвајању закона са намјером да се укину нека од посљедњих права која су остала СПЦ од тзв. Ахтисаријевог плана, те Епархија није вољна да прихвати мијешање приштинских институција и преузимање заштите манастира Бањска.

- Ову иницијативу пре свега видимо као политички чин чији је циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу институција у Приштини, већ и као корак ка даљој деградацији наших основних верских слобода и права и културној апропријацији наших цркава и манастира - закључили су из Епархије рашко-призренске.