latinica  ћирилица
26/09/2023 |  18:30 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Бањска и даље под блокадом; У притвору тројица Срба (ВИДЕО)

У Републици Српској и Србији сутра је Дан жалости поводом трагичних дешавања на Косову и Метохији. У српским срединама на Космету тродневна жалост. Влада Републике Српске одлуку је донијела на телефонској сједници, а Народна скупштина засједање почела минутом ћутања.
Село Бањска - Фото: ТАНЈУГ
Село БањскаФото: ТАНЈУГ

Сви с пажњом ослушкују вијести из села Бањска, гдје су након сукоба прије два дана погинула четири Србина и полицајац тзв. Косова.

О ситуацији на Космету предсједник Србије Александар Вучић разговарао је са амбасадорима земаља Квинте.

Затражио је да КФОР преузме бригу о безбједносним питањима на сјеверу покрајине.

Српски народ на Косову и Метохији са зебњом очекује дане који долазе и нада се да неће бити нове ескалације.

Тзв. косовска полиција и даље држи у блокади село Бањска, једино мјештани могу да уђу и изађу из села, уз обавезно легитимисање и претрес возила.

- Оно што знамо јесте да су дозволили да само они који имају потребе да оду до љекара, могу да изађу. Данас је након два дана први пут допремљен и хљеб за све мјештане села - рекао је Лазар Стевић, уредник Телевизије Мост.

Тројици ухапшених Срба у Бањској одређен је притвор у трајању од мјесец дана. Адвокати најављују жалбу.

- Ми смо суду указали на неке чињенице за које сматрамо да су релевантне и које показују да се ради о нечему што је можда и неспоразум, више него нешто што би могло да има везе са кривичним дјелом - навео је за РТС Дејан Васић, адвокат Душана Максимовића.

Сестра ухапшеног Душана Максимовића сигурна је да ће истрага све показати.

- Знамо да ће се показати истина у вези са наведеним случајем у вези са мојим братом Душаном. Сви смо, али сви, уз њега - казала је Биљана Максимовић.

Да КФОР преузме бригу о свим безбједносним питањима на сјеверу Косова умјесто Куртијеве полиције, затражио је предсједник Александар Вучић на састанку са чланицама Квинте.

Поставио је и питање зашто је Еулекс био одбијен од такозване косовске полиције да присуствује самој операцији која је провођена на сјеверу Космета. Из Београда и данас јасне поруке.

- Изгубљени су људски животи и Србија нема проблем да каже да осуђује убиство албанског полицајца, али не можемо да будемо нијеми, глуви и слијепи на прогон и убиство српског живља на КиМ - нагласио је Милош Вучелић, министар одбране Србије.

У српским срединама на Космету - тродневна жалост и заставе на пола копља. Сутра и на територији цијеле Србије.

И Влада Републике Српске прогласила је 27. септембар Даном жалости због трагичних дешавања на Косову и Метохији.

Почаст убијеним Србима на Космету исказали су и посланици Народне скупштине Републике Српске, минутом ћутања.

Аналитичари поручују да је Курти свјесно жртвовао своје људе и Србе како би заштитио своје политичке позиције.

Сматрају да је за деескалацију важно да се Куртијеви специјалци повуку са сјевера и међународна заједница преузме одговорност за очување мира и стабилности.

- Јер уколико Курти настави са насилним сценаријем – видимо до каквих је посљедица дошло - наводи Бојан Билбија, уредник политичке рубрике у листу Политика.

Упозорења да на Космету може доћи до ескалације нису дала резултат и сад имамо жртве, али и политичку блокаду и улазимо у крајње неизвјесну будућност, истиче бивши дипломата Зоран Миливојевић. Западни центри су, каже, наклоњени приштинској страни.

- Тако да смо сада видјели по реакцијама и према ономе што остаје послије ове акције да је приштинска страна имала и има разумијевање и да је толерисана од стране западних центара моћи за све ово што се догађа - то се види, ако хоћете, и из приступа цијелој причи - јасан је Миливојевић.

Аналитичари не очекују да ће Курти одустати од својих намјера. Оцјењују да послије свега што се десило – статусно питање не може бити тема ни за једну страну.