latinica  ћирилица
22/09/2023 |  11:26 | Аутор: СРНА

Редитељ Емир Кустурица учествује у раду прве Школе филмске критике у Русији

Српски редитељ Емир Кустурица и руски писац Јевгениј Водолазкин држаће радионице полазницима прве Школе филмске критике у Јасној Пољани, саопштио је данас Руски дом.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Полазници ће моћи да прате предавања и дискусије продуцената, новинара, сценариста и филмских критичара, као што су Јегор Москвитин, Иван Кудрјавцев, Никита Кравцов, Всеволод Коршунов и Вјачеслав Марусенков, и да гледају филмове свjетске кинематографије и разговарају о њима.

- Филмска критика нам помаже да разумijемо како биоскоп функционише, како утиче на гледаоца, које идеје и емоције преноси. Руска кинематографија има своје карактеристике и богату историју. Радо ћу подijелити своје искуство и знање са младима који су заинтересовани за ову тему - рекао је Кустурица.

Савjетник председника Русије Владимир Толстој је оцijенио да је учешће Кустурице "упечатљиве, харизматичне личности, оригиналног култног редитеља, велики успjех за прву Школу филмске критике", и да ће несумњиво комуникација са њим бити непроцjењиво искуство за све полазнике.

Школа филмске критике биће одржана у Јасној Пољани од 19. до 23. октобра уз подршку Председничког фонда за културне иницијативе, Музеја "Лав Николајевич Толстој" и канала КиноТВ, навео је Руски дом.