latinica  ћирилица
19/09/2023 |  19:25 ⇒ 19:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Поново ће ми држати предавање због Русије, али ја сам предсједник Србије (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да ће му вечерас на скупу за Жозепом Борељом поново европски званичници држати предавања и придике због неувођења санкција Русији, али да може само тим поводом да поручи да је он предсједник Србије.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Вучић је тако одговорио на питање новинара како коментарише то што је једна од данашњих вијести била да се Србија није сагласила да се Русији продуже санкције на још годину дана и да ли је разговарао са неким о томе у Њујорку, као и шта мисли колико би САД и ЕУ могла да толеришу још да се Русији не уводе санкције.

- Питање на мјесту и сасвим коректно, само чекам, прво ће да ми држе предавање ускоро почиње скуп са Борељом, па ће сви европски званичници да ми држе придике, па ће онда и сви остали да ми држе придике, како то и приличи. Пажљиво ћу да их саслушам и рећи ћу - лијепо што сте ми одржали предавање, али Србију као предсједник водим ја. Док је то тако и док ми мислимо да можемо да издржимо те придике, ми ћемо да водимо овакву политику - навео је Вучић.

Када будем схватио да више не можемо, више нећемо, додао је Вучић.

- Али, као што видите већ годину и седам мјесеци ми можмео да водимо такву политику озбиљности и одговорности, она је поштена и одговорна и фер је политика, јер знамо како смо ми пролазили са санкцијама и што бисмо ми у таквим стварима учествовали. Слушао сам Бајдена и Бербок, а Бајден је у говору као највише вриједности човјечанства навео територијални интегритет, суверенитет и тек под три људска права, више пута се позивајући на Повељу УН и акте у УН - рекао је он.

Истакао је да ће покушати у свом говору, иако долази из мале земље, да подсјети и Бајдена и Бербок, која је рекла како Њемачка увијек стоји уз међународно право и Повељу УН, да то није сасвим случај и на то када су 1999. мимо одлуке СБ УН једну слабашну земљу на Западном Балкану бомбардовали њих 19 најјачих и убијали народ.

- Ни сада не признају важеће позитивно правне прописе УН укључујући и Резлуцију 1244. То су земијене теза и доволичност, али ми смо научили нема ту ничег новог. Ми који смо мали боље на вријеме да схватимо колико смо мали, а да је великима све дозвољено. Ја још нисам схватио колико смо мали, можда ће ме овим придикама убиједити, али нисам сигуран, видећемо како ће да иду те придике. Сви они ниједну прилику не пропусте да ми одрже час из морала и свега - како и на који начин би требало да уведемо санкције - рекао је Вучић и истакао да он као предсједник Србије још није сагласан са тим.

Претходно се Вучић састао са турским предсједиком Реџепом Тајипом Ердоганом.