latinica  ћирилица
19/09/2023 |  17:58 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Бајден: Америка жели равноправнији и безбједнији свијет за све људе (ВИДЕО)

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је на засједању Генералне скупштине УН да САД желе равноправнији, просперитетнији и безбједнији свијет за све људе.
Бајден у УН (Фото: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ) -
Бајден у УН (Фото: EPA-EFE/MIGUEL RODRIGUEZ)

Он је додао да ниједна држава не може сама да се избори са изазовима данашњице.

- Ми знамо да је наша будућност везана за вашу - рекао је Бајден.

Бајден је рекао да САД сарађује са другим земљама на јачању прописа у циљу управљања вјештачком интелигенцијом.

- Историја не мора да диктира нашу будућност. Противници могу да постану партнери, велики изазови могу бити ријешени, а дубоке ране могу да зацијеле - рекао је Бајден.

Амерички предсједник је рекао да циљ ниједног америчког партнерства није у сузбијању било које земље.

Бајден је рекао да САД траже одговорно управљање конкуренцијом са Кином.

- Али, ми такође желимо да сарађујемо са Кином о питањима везаним за климатске промјене - рекао је он.

Бајден је истакао да је заједничким радом свијет остварио велики напредак на многим пољима, укључујући борбу против сиромаштва, затим образовање и здравствену заштиту.

Бајден је рекао да САД подржавају институције које су формиране након Другог свјетстког рата,али да се оне морају "ажурирати" како би задржале мир у свијету.

Он је подсјетио да САД подржавају проширење Савјета безбједности УН, повећање броја сталних и несталних чланица тог тијела и да у том смислу имају већ озбиљне консултације са другим земљама.

Он је апеловао на свјетске лидере да стану уз Украјину против "руских освајача", изразивши наду да ће републиканци у Конгресу ово примити ка знању.

- Русија вјерује да ће се свијет уморити и да ће дозволити да уништава Украјину без посљедица. Ако дозволимо подјелу Украјине да ли је независност иједне државе безбједна? - упитао је Бајден.

Он је додао да Русија одбацује споразуме о контроли наоружања.

Бајден је истакао да свијет мора да пошаље јасну поруку руском предсједнику Владимиру Путину да он неће моћи да надвлада Запад.

Бајден је, такође, рекао да руска специјална операције у Украјини представља кршење Повеље УН, чији је главни принцип поштовање суверенитета и територијалног интегритета. Он је додао да једино Русија стоји на путу мира и да је рат у Украјини илегални освајачки рат.

За данас је предвиђено и обраћање украјинског предсједника Владимира Зеленског, који ће касније ове седмице посјетити и Бијелу кућу.

Бајден ће након свог говора у УН разговарати са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.