latinica  ћирилица
19/09/2023 |  14:10 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Кошарац: Привредници од наредне године ослобођени царина за увоз одређених репроматеријала

Привредници из Републике Српске и Федерације БиХ ће у наредној години бити ослобођени царина за увоз одређених репроматеријала које користе у производњи, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Он је навео да је то омогућено данашњим усвајањем на сједници Савјета министара одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра 2024. године.

Кошарац је истакао да је ово једна од снажнијих мјера које подржавају напоре ентитетских влада да на адекватан начин, кроз стимулативне политике дају подршку пословној заједници у Републици Српској и ФБиХ.

Напоменуо је да су пословна друштва у Српској и ФБиХ претходно доставила Спољнотрговинској комори и Министарству спољне трговине и економских односа листу репроматеријала за које је затражено ослобађање од царина.

Кошарац је новинарима након сједнице Савјета министара рекао да је важно дати времена пословној заједници да склопи уговоре са својим добављачима ван ЕУ, те истакао да је усвајање ове одлуке добра порука подршке Савјета министара ентитетским институцијама.

Нагласио је да ће преко Управе за индиректно опорезивање Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара на крају наредне године сачинити информацију о ефектима примјене ове одлуке, и да ће она бити достављена Савјету министара на усвајање.