latinica  ћирилица
19/09/2023 |  12:33 ⇒ 14:28 | Аутор: Агенције

Генерална скупштина УН-a; Предвиђена обраћања Бајдена и Зеленског (ВИДЕО)

У Њујорку се данас одржава сједница 78. Генералне скупштине УН-а која окупља свјетске лидере, предсједнике влада и шефове дипломатија из скоро 200 земаља.
Савјет безбједности  (Фото:EPA/JASON SZENES) -
Савјет безбједности (Фото:EPA/JASON SZENES)

Данас су планирана обраћања америчког предсједника Џозефа Бајдена и украјинског предсједника Володимира Зеленског.

Зеленски ће присуствовати и сједници Савјета безбједности о Украјини када ће се, како преносе медији, наћи у истој просторији са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, први пут од почетка специјалне операције у Украјини.

 

Ове године, од лидера пет сталних чланица Савјета безбједности УН, на сједници ће учествовати само предсједник САД Џозеф Бајден, преноси Спутњик.

Кинески предсједник Си Ђинпинг, француски предсједник Емануел Макрон и британски премијер Риши Сунак неће допутовати у Њујорк.

Руски предсједник Владимир Путин такође неће бити у сједишту УН-а. Руску делегацију поново ће предводити министар спољних послова Сергеј Лавров.

Говор Лаврова очекује се 23. септембра. Небензја је рекао да се распоред руског министра направљен тако да има састанке буквално на сваких 10 минута.

Како је појаснила званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, Лавров ће имати двадесетак састанака са министрима и шефовима међународних организација, укључујући и генералног секретара УН Антонија Гутереса.

Још није познато да ли ће бити билатералног састанка Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Шта ће Зеленски радити у УН?

На Генералну скупштину УН-а стиже и предсједник Украјине Володимир Зеленски.

Специјални састанак на високом нивоу Савјета безбједности УН посвећен сукобу у Украјини биће одржан 20. септембра. Очекује се да ће тамо говорити Зеленски.

Руска делегација је догађај унапријед назвала политичком представом.

- Ништа неће бити реализовано са те сједнице, као што нису реализоване ни друге политизоване иницијативе Запада о украјинској кризи. Очигледно је да је она равна нули - рекао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја у интервјуу за Спутњик.

"Политико" је пут Зеленског у Њујорк назвао "специјалном политичком операцијом". Он лети у сједиште УН како би "придобио што је могуће више колебљивих земаља глобалног југа" и убиједи их да "подрже Кијев против Русије".

Вучић на Генералној скупштини УН; Предвиђени састанци

На засједању Генералне скупштине учествоваће и предсједник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић, пише РТС.

Током боравка у Њујорку, предсједник Србије имаће важне састанке на којима ће, како се очекује, главна тема бити ситуација на Косову и Метохији и Бриселски дијалог.

Вучић ће се у четвртак обратити учесницима засједања Генералне скупштине Уједињених нација.

Бајден ће упутити снажан апел свјетским лидерима да стану уз Украјину

Бајден ће, према изворима из америчке администрације, искористити своје данашње обраћање на Генералној скупштини УН да упути снажан апел свјетским лидерима да стану уз Украјину против Русије, пише Ројтерс, а преноси Танјуг.

- Он ће дати свеобухватну аргументацију зашто је подршка Украјини заиста важна, не само за нашу националну безбједност већ и за одржање Повеље УН и идеје суверенитета и територијалног интегритета и какав све то има значај - рекао је виши савјетник администрације.

Пренос сједнице можете пратити ОВДЈЕ.