latinica  ћирилица
18/09/2023 |  07:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Шеф кинеске дипломатије стиже у вишедневну посјету Москви

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји започиње данас четвородневну посјету Русији током које ће се разговарати о продубљивању узајамног политичког повјерења и припреми могуће посјете руског предсједника Владимира Путина Пекингу у октобру.
Ванг Ји (Фото: EPA-EFE/KITH SEREY) -
Ванг Ји (Фото: EPA-EFE/KITH SEREY)

Ванг ће се у Русији састати са секретаром Савјета за безбједност Николајем Патрушевим и са њим разговарати о безбједности, најавило је кинеско Министарство спољних послова, преноси Ројтерс.

Такође се очекује да ће ова посјета поставити темеље за Путинову посјету Пекингу поводом трећег форума иницијативе Појас и пут, а на позив кинеског предсједника Си Ђинпинга.

Путин је учествовао на прва два форума Појас и Пут 2017. и 2019. године

Како најављује ТАС, Ванг ће разговарати са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим о рјешавању украјинске кризе, питањима безбједности у Азијско-пацифичком региону и другим видовима билатералне сарадње.

Посебна пажња биће посвећена јачању сарадње на међународној сцени и координисаном раду у Уједињеним нацијама, БРИКС-у, Г20 и АПЕК-у, навело је руско Министарство спољних послова.

Уочи доласка у Москву, Ванг је на Малти имао "конструктивне" разговоре са савјетником Беле куће за националну безбједност.