latinica  ћирилица
15/09/2023 |  08:12 | Аутор: СРНА

Дан српског јединства да постане пробој у право и правду

Делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета изјавио је да обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Дрвару има огроман значај за буђење националне свијести код српског народа.
Горан Броћета - Фото: РТРС
Горан БроћетаФото: РТРС

- Једино наше јединство и константно оплемењивање националне свијести може зауставити наше нестајање са вјековних огњишта у ФБиХ. Добро би било да се широм ФБиХ гдје год има Срба обиљежи Дан српског јединства. Нека данашњи дан постане наш пробој у право и правду - поручио је Броћета.

Он је рекао да је српски народ у ФБиХ сведен на ниво статистичке грешке, а проблема је много, од којих је један неизучавање матерњег српског језика у Гламочу.

- У већини мјеста гдје Срби живе не поштује се ниједна ставка која одражава конститутивност српског народа, те тако представља у највећем броју случајева мртво слово на папиру. Да је то тако говори и највећи преседан уставног бесправља у Гламочу, гдје је српски народ по уставу конститутиван, српска дјеца већинска у школама, али нажалост не изучавају српски језик и националну групу предмета. То је само један примјер, а има их безброј - навео је Броћета.

Према његовим ријечима, проблеми Срба у ФБиХ се разликују и од тога у којој локалној заједници живе, у ком кантону.

- Српски народ у ФБиХ који данас живи на ивици амбиса, потпуно обесправљен, понижен и сведен на ниво статистичке грешке, на све дозвољене начине покушава очувати вјеру, културу, традицију и обичаје нашег народа на овим просторима - каже Броћета за Срну.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, Србија и Република Српска заједнички обиљежавају.

Овај празник установљен је 2020. године као дан сјећања на Пробој солунског фронта у Првом свјетском рату.