latinica  ћирилица
07/09/2023 |  12:23 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Амбасада САД: Додикова пријетња Шмиту неуставна

Америчка Амбасада у Сарајеву саопштила је данас да је неуставна пријетња предсједника Републике Српске Милорада Додика да ће спријечити Кристијана Шмита да уђе на територију Српске и ограничи му слободу кретања.
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

- Ово представља још један намјерни напад  Додика на Дејтонски мировни споразум, уставни поредак и БиХ - навели су из Амбасаде САД на друштвеној мрежи Икс.

Они кажу да је "високи представник одговоран за надгледање имплементације цивилних аспеката Дејтонског мировног споразума, који обавезује званичнике да са њим сарађују, а он ужива дипломатски статус у целој БиХ према Бечкој конвенцији о дипломатским односима".

- Додикове "непромишљене пријетње и сулуде тврдње о статусу и овлашћењима високог представника су неприхватљиве и представљају још један корак на опасном путу који је изабрао – путу изолације". Сједињене Државе у потпуности подржавају "високог представника" и његову употребу бонских овлашћења када је то потребно, и наставиће да сматрају одговорним оне појединце који се баве антидејтонским понашањем - саопштено је из Амбасаде САД.

Додик је је раније најавио доношење уредбе о хапшењу и депортацији Кристијана Шмита уколико буде боравио на територију Републике Српске.

Република Српска не признаје Шмита за високог представника у БиХ јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.