latinica  ћирилица
03/08/2023 |  11:07 ⇒ 11:19 | Аутор: РТРС

Иванић: Американци могу направити озбиљне проблеме санкционисанима

Младен Иванић, почасни предсједник ПДП-а и бивши члан Предсједништва БиХ, рекао је да није увјерен да ће санкције које су Сједињене Америчке Државе увеле званичницима Републике Српске имати ефекат какав се можда очекује у јавности у БиХ.
Младен Иванић - Фото: СРНА
Младен ИванићФото: СРНА

- Доста тешко. Прво, то зависи од тога колико ће Американци бити досљедни у провођењу тих санкција. Они, ако су досљедни, могу направити озбиљне проблеме људима који су под санкцијама - рекао је Иванић за Рапорт.

Указао је на један сегмент свакодневног живота са којим би се суочила лица на црној листи у случају досљеде примјене санкције САД.

- Буквално, банке које би, рецимо, прихватиле да исплате плату или да послују с тим људима би могле имати проблеме, не би могле радити с америчким банакама нити банкама које сарађују с америчким банкама - рекао је Иванић.

Додаје да Американци то да сада нису радили, а каже и зашто:

- Претпостављам да је могући разлог зашто то нису чинили нека врста политичке трговине. Они мало притегну, па пусте да ови могу да живе под условом да буду мало толерантнији. Мој осјећај је да ће се све то вртјети у том неком правцу. Не очекујем да ће довести до неког спектакуларног резултата. Мислим да је добар дио тих људи своју имовину давно већ издефинисао и није је сигурно држао у банкама у Америци, тако да не мислим да ће имати неких проблема. А досљедна примјена би значила велики ангажман свих институција за што сумњам да су у овом тренутку толико заинтересовани - рекао је Иванић.

Он сматра да ће остати као и до сада, по принципу "ови ће мало припријетити, ови мало попустити и идемо даље, али ништа спектакуларно".

- Све што смо до сада гледали, имаћемо прилику гледати и у наредном периоду - сматра Иванић.

Наводи примјер предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика којем су још раније уведене санкције САД и каже да он због тога није трпио никакве посљедице.

- Кад то није имало посљедица за њега, онда је за политички амбијент далеко мање важно какве ће посљедице бити по Цвијановићеву или Стевандића - каже Иванић.