latinica  ћирилица
10/07/2023 |  16:40 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Минић: Због афричке свињске куге ванредна ситуација на подручју Семберије и Мајевице (ВИДЕО)

Због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња Влада је прогласила ванредну ситуацију за подручје Бијељине Лопара и Угљевика.
Саво Минић - Фото: РТРС
Саво МинићФото: РТРС

Све расположиве снаге стављају се под контролу Републичког штаба.

Ресорни министар Саво Минић каже да су долазили извјештаји који говоре да се на терену не ради како то захтјевају правила струке и што је обавеза локалних заједница и зато је Влада морала дјеловати.

- Овдје мора да се ради, а не да се сазивају конференције. Бијељина није била у могућности да одговори овом задатку - каже Минић.



- Видјели сте на терену да су долазили извјештаји који управо говоре о томе да се на терену не ради ни близу како то захтјевају правила струке. Већ неколико дана се угинуле животиње налазе у двориштима, све оно што је требала да уради јединица локалне самоуправе није урадила и из тога разлога ишао је приједлог на Републичком штабу и Влада Српске донијела одлуку - каже Минић.

Наводи да ће Влада Републике Српске "тражити од Аграрног фонда Бијељине два милиона марака која постоје на рачуну, а због неких процедура та средства нису уплаћена, да се уплате за накнаду штете пољопривредним произвођачима и фармерима."