latinica  ћирилица
04/07/2023 |  19:01 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Српској цвјета бањски туризам (ВИДЕО)

Све је више домаћих, али и страних туриста, који Српску виде као одличну дестинацију за одмор. Од почетка године, број туриста за око 20 одсто је већи него у истом периоду лани. Највише туриста долази из Србије, Словеније и Хрватске, а већина их борави у некој од наших бања.
Бањски туризам - Фото: РТРС
Бањски туризамФото: РТРС

У теслићкој бањи су и више него задовољни. За првих пет мјесеци остварили су 91.000 ноћења. Много је домаћих туриста, али око 50 одсто из иностранства, предњаче из Словеније и Србије.

Перса Ђорђић из Орашја каже да су у теслићкој бањи сви љубазни, те да долази овдје на одмор последње четири деценије.

Александар Радошевић, извршни директор за операције, маркетинг и продају ЗТЦ "Бања Врућица" изјавио је да су током јуна мјесеца сваки викенд имали између 700 и 1.500 гостију.

- Све чешћи избор за бањску рехабилитацију, али и одмор и уживање домаћих гостију је и бања "Терме Озрен". Температура у базену са термо-минералном водом је од 36-38 степени, па је препорука је да се у базену проведе 15, па да се направи пауза од 45 минута - додао је Радошевић.

Алић Хајрудин из Новог Града наводи да има проблема са кичмом те да сваки боравак од пар дана за њега значи опоравак од најмање мјесец дана без тегоба.

У Термама је гостима на располагању смјештај у 55 соба и девет апартмана, а бањски комплекс, осим базена са термо-минералном водом, посјетиоцима нуди и низ велнес и спа садржаја.

Жељана Петровић, менаџер продаје у бањи "Терме Озрен" каже да половина јуна предвиђа добру сезону те да су гости су углавном домаћи, чак њих од 80 до 85 одсто.

Подаци о оствареном броју ноћења од почетка године, најбоље говоре да овај дио Српске има велики потенцијал када је ријеч о бањском туризму. Све је више и младих који одлучују да годишњи одмор проведу у некој од бања на подручју добојске регије. Гостију не мањка ни у Бањи Кулаши. Од почетка године угостили су 15.500, за 3.300 гостију више него у истом периоду прошле године. У Кулашима тренутно борави и група од 50 пољских држављана који ће на програму бањске рехабилитације бити осам дана. Дугорочни план је и изградња још једног хотела. Већ сада је извјесно да ће додатни смјештајни капацитети бити неопходни, јер за идућу годину већ имају 7.500 резервисаних ноћења.

Далибор Дринић, извршни директор Бање Кулаши каже да медицинска рехабилитација траје између 7 и 14 дана.

Сигурно је да у бањама у Српској неће бити празних соба, јер ће ове године и око 1.000 пензионера имати могућност за бањску рехабилитацију коју ће финансирати Влада Српске.