latinica  ћирилица
01/07/2023 |  18:30 ⇒ 03/07/2023 | 09:03 | Аутор: РТРС

ЕУ од 2026. године примјењује прекограничну таксу на емисије угљен-диоксида (ВИДЕО)

Европска унија најавила је да ће од 2026. године примјењивати прекограничну таксу на емисије угљен-диоксида, путем Механизма CBAM. БиХ се, потписивањем Софијске декларације обавезала и да ће у циљу подршке декарбонизацији у региону Западног Балкана радити на увођењу механизама опорезивања емисија угљендиоксида и на усаглашавању са европским системом трговања емисијама.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Успостављање система одређивања цијена и трговања емисијама угљен-диоксида почело је припремом Мапе пута уз техничку асистенцију Секретаријата Енергетске заједнице и Свјетске банке.

- Циљ нам је да олакшамо политичку посвећеност и неопходне акције, а наше чланице су се усагласиле са амбициозном Мапом пута за декарбонизацију од прије двије године, са свеобухватном листом политика и мјера. То би требало да прати и усвајање кључног законодавства ЕУ тзв. Зелени енергетски пакет, који садржи енергетске и климатске циљеве до 2030. године - рекао је Адам Цвеч, шеф одјела за ЕУ Зелени договор Енергетске заједнице Југоисточне Европе.

Област енергетике је у надлежности ентитета, изјавио је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара, након што је претходно израђен Нацрт закона о енергији и клими БиХ.

- У будућем периоду ћемо интензивирати састанке са ентитетским министрима и владама у том контексту. Цијеним да је значајно да тзв. CO2 таксу дефинишемо на домаћем нивоу на начин да Српска донесе своје законске прописе, Федерација БиХ своје и да они буду хармонизовани - рекао је Кошарац.

Чекајући да се законодавство усклади са европским, произвођачи цемента, жељеза, челика, ђубрива, алуминијума и електричне енергије требају више информација о увођењу механизама за опорезивање робе коју извозе у ЕУ и при чијој се производњи ослобађа велика количина угљен-диоксида.

- Привредна комора Републике Српске ради на подршци предузећима у Српској поводом ступања на снагу ЦБАМ, односно механизма опорезивања CO2 и то кроз пројекте. Комора такође помаже предузећима да се кроз вид умрежавања малих и средњих предузећа подигне енергетска ефикасност истих - навео је Бошко Боројевић из Привредне коморе Српске.

Увођењем система опорезивања CO2 новац од трговине емисијама остајао би у домаћем буџету.

У случају примјене увозне таксе тзв. CBАМ-а средства од опорезивања робе била би у буџету ЕУ.

Примјена тог механизма на производе из БиХ учинила би их неконкурентнима што би се дугорочно одразило на економију.

- Надам се да ће се постићи договор и отклонити недоумице и неслагања у погледу транспозиције у домаће законодавство и у оквиру овог пројекта, и да ћемо врло брзо имати помоћ консултаната, те до краја године изаћи са прописима - истакла је Свјетлана Радусин, помоћница министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Декарбонизација као основна компонента енергетске транзиције, на коју се БиХ обавезала, предвиђа развој енергетике на већем учешћу обновљивих извора енергије умјесто садашњег концепта базираног на фосилним горивима.