latinica  ћирилица
11/02/2023 |  10:08 ⇒ 10:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Новинар из Турске: И даље недовољно тимова за помоћ на терену

Иако су турска Управа за катастрофе и ванредне ситуације (АФАТ) и Црвени полумјесец реаговали одмах послије земљотреса у Турској у понедjељак, нажалост и даље нема довољно тимова за пружање помоћи на терену, изјавио је данас турски новинар Јусуф Емин за Тањуг.
Акција спасавања након земљотреса (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Акција спасавања након земљотреса (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

- Још увијек само 50.000 људи ради на терену, плус турска армија, којих првог дана није било, други дан им је дозвољено да раде са рударима - рекао је Емин.

Он је рекао да су у Турску стигли тимови из 80 држава и истакао да је из Србије стигло 45 особа.

- Стигли су и људи из Црне Горе, Сјеверне Македоније, Бугарске, БиХ, из свих земаља са Балкана. Једина нада коју имамо је да испод рушевина има још живих - рекао је Емин и додао да је прије пет-шест сати извучена жива мала дјевојчица, иако је прошло 120 часова од земљотреса.

И даље постоји нада да испод рушевина има живих, рекао је Емин и указао да су добили информације да је 50-60 особа и даље заробљено испод рушевина.

- Треба нам више професионалних тимова који ће да истражују, превелика је штета, само за једну особу ради 10 људи, а потребно им је пет часова да је изваде - каже Емин и додаје да помоћ стиже из свих других дијелова Турске.

Како каже, постоји могућност да они који су остали без смјештаја оду у околне градове, а држава је организовала студентске домове и спортске хале за смјештај.

Емин је за Тањуг указао да у региону гдје су се десили разорни земљотреси живи 13 милиона људи, да је током земљотреса срушено 23.000 зграда, а да се 3.000 зграда још не користи, односно забрањен је улазак у њих.

Емин је, коментаришући критике на рачун спасилаца и организације након земљотреса, рекао да, када су кренуле акције спашавања, није било довољно људи, јер на 20.000 људи треба скоро милион спасилаца.

Ипак, како каже, у региону је постојао још један проблем, јер је прва три дана било невијреме и путеви су били оштећени, па камиони нису могли да прођу.

- Видео сам и да услови нису били довољни за спашавање - казао је Емин.

У цијелој Турској, као и у Истанбулу, након ових земљотреса, како каже Емин, постоји страх код људи да може доћи до потреса и у другим местима. Званичан број погинулих у Турској јутрос је повећан на 20.665, а у сусједној Сирији 3.553, пренео је ЦНН.