latinica  ћирилица
13/01/2023 |  07:32 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Барио за РТРС: Република Српска сигурно уточиште за Србе (ВИДЕО)

Поводом Дана Републике, предсједник Српске Милорад Додик Орденом части са сребрним зрацима одликовао је француског пуковника у пензији и љекара. Патрик Барио одликовање је заслужио због ширења истине о српском народу и помоћи Србима на угроженим подручјима.
Патрик Барио - Фото: РТРС
Патрик БариоФото: РТРС

Током НАТО бомбардовања 1999. године, Барио је као љекар волонтирао у Београду и на Косову. Истину о страдању сарајевских Срба од 1991. до 1995. године, помогао је као члан Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

- Све оно што мислим и знам о Србима, то сам видио и доживио такорећи на терену, дакле суживотом са Србима и радећи са њима - рекао је Барио за РТРС.

Истакао је да је његов први контакт са Србима био је почетком 90-тих година када је био "плави шљем" у Републици Српској Крајини, близу Глине.

- С обзиром да нисам имао много посла као хирург, почео сам да радим као љекар у болници у Глини и онда сам кроз свој рад приближније упознао Србе. Посјетио сам регије: Банију, Лику, Кордун, упознао сам много српских породица, спријатељио сам се са њима, позивали су ме на вјенчања, крштења, дружења. И тада сам сам схватио да оно што сам раније читао у новинама и што сам гледао у медијима у ствари није истина - навео је Барио.

Нагласио је да је 1995. године проживио са Србима егзодус из Републике Српске Крајине.

- Егзодус који су проузроковали Хрвати и Американци. Са Србима сам прошао егзодус. Отишли смо у БиХ, након тога у Србију, потом на Косово - каже Барио.

Барио истиче да је на Космет отишао на позив патријарха Павла.

- Свједочио сам патњи српског народа и на Космету, насиљу и прогону.У марту 1999. године био сам у Србији током бомбардовања. Свједочио сам дакле многим страдањима и искушењима српског народа, неправди са којом се носе и зато могу да кажем да потпуно разумијем Србе и поносан сам што знам праву истину - рекао је Барио.

Нагласио је да је Републику Српску доживио као сигурно уточиште за Србе.

- А моје мишљење ни данас није другачије. Кажем сигурно уточиште јер су Срби који су из Републике Српске Крајине отишли у Републику Српску, ту и трајно остали. Рекао бих, с разлогом. Републику Српску видим као једино мјесто гдје Срби могу да живе заједно у миру и предсједник Додик је гарант тог мира - наглас је Барио.