latinica  ћирилица
06/11/2022 |  18:45 ⇒ 07/11/2022 | 10:02 | Аутор: РТРС

Да ли је куповина стана у Бањалуци постала немогућа мисија? (ВИДЕО)

Бањалука је најтраженије тржиште некретнина у Српској, које има и најпапреније цијене.
Станови - Фото: РТРС
СтановиФото: РТРС

До када ће бити повећаване остаје непознаница, а процјене економиста о смањењу цијена станова - не охрабрују.

Поставља се питање ко купује станове у највећем граду Српске, који већини грађана постају немогућа инвестиција.

Власник стана постао је 2019. године - 52 квадрата новоградње, Бањалучанин Славиша Јаковљевић, каже, тада је себи могао приуштити по цијени од 1.700 марака по квадрату.

- Тад су биле цијене колико толико прикладне за наш стандард. А сад су цијене превише порасле. Данас сигурно небих могао купити стан - каже Јаковљевић.

Цијена старе градње је од 1.800 марака па навише, док у новој градњи станови достижу цијену и до пет хиљада марака.

- Сад су подигли толике цијене, нереалне, да је опала куповна моћ, односно мање се купује управо из оправданих разлога. Можете замислити да се неки нови станови нуде и по пет хљиада по квадрату, што значи сто квадрата пола милиона, односно 500 хиљада марака. То је ван памети - наводи Манојло Поповић, власник агенције Сензор из Бањалуке и предсједник Удружења агенција Републике Српске.

Високу цијену станова у новоградњи грађевинари објашњавају повећањем цијена свих улазних елемената, док за станове чија цијена достиже шест хиљада марака, кажу да је ријеч о луксузним стамбеним јединицама.

- Можемо рећи да тренд раста градње присутан. Такође, тражња је на задовољавајућем нивоу. Буквално све што се направи то се и прода. Продаја станова већа је за неких 20 одсто, а и градња сама је већа за неких 15 до 20 одсто - појашњава Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори Републике Српске.

Подаци Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове показују да је у овој години за период септембар - октобар мјесец продато 14 станова мање него лани.

- То је што се тиче уговора који су евидентирани код нас у подручној јединици Бањалука. Постоји могућност одређених одступања уколико је странка купила неку непокретност и има уговор купопродајни код себе да га није доставила за наведени период на провођење. Тако да могуће да постоји одступање у том броју - нагласила је Свјетлана Бабић, виши сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за геодетске и имовинско – правне послове.

А док се подаци институција, агенција за некретнине и грађевинског сектора не поклапају, економисти немају охрабрујуће прогнозе за оне који тек планирају куповину стана.

- Тек пред крај сљедеће године требало би да се цијене некретнина, земљишта и улазних елемената стабилизују. Падања цијена бити неће, то је дефинитивно. Нико од свих учесника у том производном процесу и трговачком ланцу кад је у питању квадратни метар то неће дозволити - каже Александар Љубоја, економиста.

За сада, станове у Бањалуци купују три групе људи – домаће становништво са одређеним залихама новца, они који мигрирају из мањих локалних заједница, те наши људи који раде у иностранству, јер су им некретнине преко границе, због висине цијена, мисаона именица.