latinica  ћирилица
17/10/2022 |  10:14 ⇒ 10:14 | Аутор: СРНА

Брнабић: Нова Влада за кризна времена, без страха од притисака

Мандатар за састав нове Владе Србије Ана Брнабић најавила је да ће нова Влада бити формирана до 1. новембра, да ће се свакодневно борити за националне интересе и да се неће уплашити било каквих изазова и притисака.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Брнабићева је навела да ће нова влада бити за кризна времена, а да ће јој приоритет бити енергетска стабилност.

- Људи у влади морају да раде дан и ноћ и потпуно буду посвећени послу, држави и народу. Морају да буду храбри, да се не плаше притисака који су свакодневни и да увек имају у виду да смо ту да би радили у интересу наше земље, да се не додворавамо ни једнима ни другима, ни било којој другој земљи, већ да радимо у интересу Србије - рекла је Брнабићева за Телевизију "Хепи".

Она је навела да ће у саставу нове Владе бити изненађења, али није хтјела детаљније да говори, али је истакла да то неће бити ни "амерички", ни "руски" министри, него српски.

Што се тиче изградње нафтовода до Мађарске, пошто је преко нафтовода Јанаф кроз Хрватску забрањен увоз руске нафте за Србију, Брнабићева је рекла да је јасно и природно да Србија има алтернативни нафтовод и да има сигурнију и безбједнију руту и снабдијевање.

Брнабићева је навела да ће нафтовод из Србије према Мађарској, који је стратешки пројекат, почети да се ради у најкраћем периоду.

Напомињући да се из Хрватске говори да ЕУ мора да спријечи Србију да гради нафтовод до Мађарске, Брнабићева је истакла да они не могу да утичу на то гдје ће Србија градити своје енергетске капацитете, јер није члан ЕУ.

Она се нада да ће Србија бити и транспортно и енергетско чвориште, а да је хрватско руководство ранијом одлуком да не гради модерну жељезницу Београд-Загреб нанијело огрому штету хрватској привреди.

- Читав регион би морао боље да сарађује у енергетици, имамо огромне капацитете које би могли да искористимо за енергетску безбједност и покушаваћемо да то урадимо - рекла је Брнабићева.