latinica  ћирилица
03/09/2022 |  09:44 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

У наредне три године просјечна стопа економског раста око 3,2 одсто

У БиХ се од 2023. до 2025. године може очекивати наставак тренда позитивног економског раста по просјечним стопама од око 3,2 одсто на годишњем нивоу - 3,1 одсто 2023. године, три одсто 2024. и 3,4 одсто 2025.
Раст прихода (фото: poreskaupravars.org) -
Раст прихода (фото: poreskaupravars.org)

Ове стопе економског раста у БиХ могу се очекивати под претпоставком стабилизације екстерног окружења и унутрашњих динамика, наведено је у информацији Дирекције за економско планирање БиХ о перспективама за наредне три године.

Током овог периода очекује се да домаћа тражња кроз приватну потрошњу и инвестиције буде главни ослонац економског раста, док се, с друге стране, током посматраног периода очекује стагнација јавне потрошње, што ће резултирати смањењем њеног учешћа у структури бруто домаћег производа, односно њеног доприноса у економском расту БиХ.

У наредне три године у БиХ се очекује осјетнији економски напредак у оквиру којег би дешавања у индустријској производњи требала да имају централну улогу.

Осим очекиваних повољних екстерних прилика, у овом средњорочном временском оквиру очекује се и значајнији утицај интерних динамика у функцији јачања индустријске производње у БиХ.

Из ДЕП-а наводе да би побољшање пословног амбијента требало да резултира повећањем инвестиционих улагања /домаћих и страних/, већу искориштеност постојећих и покретање нових капацитета, повећање броја запослених и јачање конкурентске позиције произвођача из БиХ, како на домаћем, тако и на иностраним тржиштима.

У информацији је истакнуто да, имајући у виду све наведене околности, током овог периода очекиване стопе раста физичког обима индустријске производње према пројекцији ДЕП-а износе око шест одсто на годишњем нивоу /6,1 одсто наредне године, 5,8 одсто 2024. и 6,3 одсто 2025/.

Раст обима инвестиција и трговине требало би да се позитивно одрази на број запослених лица, а уз боље пословне прилике у области индутрије, трговинске али и у појединим услужним дјелатностима, били би створени услови за раст броја запослених лица.

Тиме би у наредној години укупан број запослених лица у БиХ могао бити увећан око 1,5 одсто у односу на претходну години, док би се већи обим пословне активности требао одразити на плате, тако да би просјечна нето плата у 2023. години могла бити номинално увећана око 3,1 одсто.

Уз повољну пословну климу у БиХ се очекује повећање броја запослених лица у периоду 2024-2025. године од 1,6 до 1,7 одсто у односу на претходну годину, уз истовремено смањење броја незапослених лица, али и наставак увећања нето плата од 3,2 до 3,3 одсто.

У БиХ се, према пројекцијама ДЕП-а, наредне године очекује стабилнији раст цијена који је везан за смањење спољних притисака на цијене.

- Овај спорији раст инфлације одражава оштар пад цијена сирове нафте које би од 2023. године могле имати силазни тренд све до краја пројекцијског периода. Европска централна банка у својим пројекцијма предвиђа да би цијена сирове нафте у наредној години могла бити нижа за 11,7 одсто. Очекује се и смањење цијена хране у посматраној години, а инфлација у еврозони би могла бити износити 2,1 одсто - наводе из ДЕП-а.

Ако се осим наведених екстерних фактора узму у обзир стабилне цијене хране и комуналија, у БиХ се у 2023. години може очекивати инфлација од 1,8 одсто.

Пројекције инфлације у БиХ у периоду 2024-2025. године такође су засноване на нижим цијенама сирове нафте на свјетском тржишту енергената, као и хране без значајнијих промјена цијена комуналија.

ЕЦБ предвиђа да би инфлација у еврозони могла износити 1,9 одсто у 2024. години уз смањење цијена сирове нафте за 6,2 одсто у односу на претходну годину.

Пројекције Свјетске банке указују да би индекс цијена хране могао бити мањи око један одсто, тако да се на основу наведеног у БиХ може очекивати умјерен раст цијена у 2024-2025. години од 1,5 до 1,7 одсто.