latinica  ћирилица
08/06/2022 |  13:05 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Амбасада Руске Федерације у БиХ: Наметнуте одлуке Шмита нису обавезујуће

Амбасада Руске Федерације у БиХ још једном је раговала и подсјетила да без одговарајуће резолуције Савјета безбједности Уједињених нација дјеловање Кристијана Шмита као високог представника у БиХ је нелегитимно.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- У том контексту изјављујемо да његове такозване одлуке нису обавезујуће. Што се тиче суштине посљедње од њих која се односи на одржавање избора – посљедња граница цинизма је превазиђена. Никада до сада међународни званичници нису тако бесрамно задирали у туђи новчаник. Иако се, искрено говорећи, ова акција органски уклапа у пиратску логику колективног Запада, што јасно показују незаконита ограничења према Русији - наводе из Амбасаде Руске Федерације.

Истичу да је апсурдност поступања Кристијана Шмита наглашава чињеница да су странке у БиХ ишле ка компромису по овом питању. 

- Штавише, било је конкретних приједлога за превазилажење настале ситуације. Али опет је превладала груба сила која је намјерно дестабилизирала ситуацију у БиХ. Потврђујемо потребу да саме босанскохерцеговачке стране дођу до рјешења о свим кључним питањима, да нема алтернативе дијалогу и компромису, укључујући и параметре организације истински слободних и демократских избора, за које постоје потребни правни механизми - наводе у саопштењу.

Кажу да неће се изненадити ако политичка линија тзв. међународне заједнице доведе до тога да ће, "уморна од својевољности Босанаца и Херцеговаца", сама "изабрати" локалне представнике у структурама власти у властиту слику и прилику.

- И то ће бити апотеоза западног "демократског" управљања БиХ- наводе они.

Подсјећамо, јуче је Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје као високог представника, рекао да је наметнуо  одлуку о финансирању општих избора у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након што је Кристијан Шмит наметнуо одлуку о финансирању општих избора у БиХ казао је да међународни представници покушавају да се наметну као одлучујући фактор у БиХ.