latinica  ћирилица
28/04/2022 |  09:32 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Терориста Јашаревић тражи премјештај у затвор у Србији

Осуђени терориста Мевлид Јашаревић затражио је од предсједника Србије Александра Вучића да у тој земљи одслужи остатак петнаестогодишње затворске казне коју му је Суд БиХ изрекао због терористичког напада на америчку Амбасаду у Сарајеву, потврђено је Независним новинама.
Мевлид Јашаревић (Фото: EPA/STR) -
Мевлид Јашаревић (Фото: EPA/STR)

Јашаревић је писмо са овом молбом послао Вучићу, након што му је српско правосуђе одбило захтјев.

Свој захтјев Јашаревић, између осталог, заснива на томе да има искључиво држављанство Србије, гдје му се налази и цијела породица.

Јашаревић, који казну тренутно издржава иза зидина затвора БиХ у Војковићима потврдио је за Независне новине да је захтјев за премјештај у неки од казнено-поправних завода у Србији поднио прије годину дана, те да му је недавно стигла одлука какву није прижељкивао.

- Рођен сам у Новом Пазару, имам само држављанство Србије, немам ниједно друго. Након годину дана од како сам Министарству правде БиХ послао да желим премјештај у Србију, стигло ми је рјешење да ми се то одбија - рекао је Јашаревић.

Он је додао и да је послао жалбу на то рјешење, те да је у уторак сам послао писмо и Вучићу у којем га је замолио да му помогне.

Немања Миленковић, адвокат из Србије, који је у тој држави Јашаревићу додијељен по службеној дужности, потврдио је да је предао жалбу након што је Виши суд у Београду одбио да Јашаревић буде премјештен у затвор у Србији, те навео да не зна када би се о жалби могло одлучивати, али да очекује да ће се то десити до краја љета.

Адвокат Сенад Дуповац, који је пред Судом БиХ бранио Јашаревића, истиче да је подржао намјеру његовог бившег брањеника јер је правосуђе Србије флексибилније.

- С обзиром на кривично дјело за које је осуђен, овдје не би добио ни дана скраћења казне, док је правосуђе у Србији флексибилније, у смислу да, ако се добро понаша у КПЗ-у, може добити умањење - рекао је Дуповац.

Апелационо вијеће Суда БиХ изрекло је крајем 2013. године правоснажну пресуду Јашаревићу од 15 година затвора због напада на америчку Амбасаду у Сарајеву, почињеног 28. октобра 2011. године.