latinica  ћирилица
09/02/2022 |  17:24 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Голић: До краја марта биће урађена мапа правног пута

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је на састанку о проблему изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори договорено да до краја марта Правни тим уради мапу правног пута са циљем заштите око 200.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је истакла да ће ускоро бити одржан састанак предсједника влада Републике Српске и Федерације БиХ, предсједавајућег Савјета министара, министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца са ресорним министрима на подручју једне од општина која је највише погођена овом проблематиком.

- Рачунам да ћемо до тог датума имати ближе информације шта намјеравају власти Храватске. Са данашњег састанка смо послали поруку свим релевантним факторима, свим институцијама БиХ, почевши од Предсједништва, а првенствено министра иностарних послова да дипломатски пут иде независно од овога са властима Хрватске, то је наша обавеза -изјавила је Голићева на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Она је навела да свакодневно добија писма грађана из општина у сливу ријеке Уне те да се овом проблематиком бави три, четири године.

Голићева је напоменула да је данас први пут да је предсједавајући Савјета министара заказао састанак Координационог тима и посветио се овој проблематици.

- Први пут да је предсједавајући Савјета министра у разговорима са релевантним функционерима власти Хрватске ово питање ставио на дневни ред - истакла је Голићева.

Она је изразила наду да ће Хрватска одустати од намјере да на граници са сусједима гради одлагалиште радиоактивног отпада.

- То није добро ни за развијање добрусусједских односа, јер требамо градити међусобно повјерење, а не и правне или било какве друге ратове - истакла је Голићева.

Она је додала да храватске власти спроводе све активности и врше истражне радње и да расписују одређене јавне позиве како би изабрали лиценцирану кућу која ће израдити студију о утицају на животну средину.

- Тај документ према нашим сазнањима још није урађен. Оног момента када власти Храватске израде тај документ, он има по Еспо конвенцији и другима које смо потписали и ратификовали процедуре како би се о њему погођена страна могла правовремено да изјасни - навела је Голићева.

Она је похвалила рад чланова Експертског тима који су, како каже, неуморини, врше геолошка, сеизмолошка и друга истраживања.

- Припремају све неопходне елементе који би помогли Правном тиму, уколико дође до спора са Хрватском, да имамо све што је неопходно у образложењу одређених тужби, односно зависно за који облик се одлучимо - указала је Голићева.

У Сарајеву је данас одржан састанак о проблему изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, који је са ресорним министрима заказао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.