latinica  ћирилица
05/02/2022 |  19:07 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Козарска Дубица расадник талената - у чему је тајна? (ВИДЕО)

Народни хероји, глумци, дизајнери, режисери па чак и милијардери потичу са сјеверозапада Српске, из Козарске Дубице.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

Екипа РТРС-а истраживала је шта је тајна "козарског Холивуда", да ли поткозарски менталитет, здрава вода или ипак нешто треће пресуђује у успјесима бројних познатих личности које потичу из овог краја.

Народни херој Милан Тепић и предузетник Филип Цептер само су нека од имена која исписују прошлост, садашњост и креирају будућност мале поткозарске општине.

Жељко Димић, који је под њујоршким небом као Џек Димић превазишао шаблон улога какве се додјељују глумцима са наших простора и остварио више од 80 рола у бројним америчким серијама и филмовима, такође потиче из Козарске Дубице. Родном Поткозарју, каже, све чешће се враћа.

- Што каже један мој пријатељ Американац - "можда је код вас таква вода", када сам му објаснио одакле сам и гдје сам одрастао. Ја само морам рећи као човјек који је са ових простора и који се бави тим послом који је специфичан, да ми је драго што сам одавде - каже Димић.

И глумац Тихомир Станић памти најљепше тренутке дјетињстав у Козарској Дубици. Каже, има нешто у том надалеко познатом крајишком менталитету који је посљедица вијековних сукоба великих сила, империја, религија и царстава.

- Ми смо стално на тој некој граници између истока и запада и спремни очигледно да опстанемо на своме, без обзира на вијековне притиске који се понављају - истиче Станић.

Глумац Стефан Бундало, који је из Козарске Дубице глумачку каријеру наставио у Београду, каже да је Крајишницима у менталитету војна дисциплина.

- Мислим да у кључ тога зашто Дубичанио "бјеже" у глумце, лежи у пристајању на ауторитет, дисциплини и спремности да жртвујеш себе зарад неког вишег циља - каже Бундало.

Козарска Дубица мјесто је на којем су снимани и домаћи филмови. Томе су пресудили и фактори међу којима је и историјски. Баш тај и данас је мотивација за нова филмска остварења која се назиру већ ове године и која ће страдање српског народа сачувати од заборава кроз пројекат "Дјеца Козаре".