latinica  ћирилица
23/06/2021 |  22:04 ⇒ 22:05 | Аутор: СРНА

Сатлер: Нова хуманитарна криза на зиму

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је да ће се на зиму десити још једна хуманитарна криза када је ријеч о миграцијама и да треба предузети одређене кораке како би се то предуприједило.
Јохан Сатлер - Фото: klix.ba
Јохан СатлерФото: klix.ba

- ЕУ је снажно ангажована на питању миграција на западном Балкану и БиХ. Увјерен сам да ћемо и даље пружати подршку, али желимо да видимо и снажнији ангажаман домаћих власти - рекао је Сатлер новинарима након представљања рада домаћих институција у управљању миграцијама одржане у оквиру дипломатског дијалога о могућности међународне подршке за развој процедура у БиХ да се носи са нелегалним миграцијама у БиХ и ЕУ.

Констатујући да је одређени напредак у вези са управљањем миграцијама учињен, Сатлер је рекао да треба и даље радити на изградњи и додатном јачању капацитета, те равномјернијој расподјели терета миграција како би се избјегла још једна хуманитарна криза на зиму.

Он је додао да Савјет министара у том контексту треба да додијели Министарству безбједности одговарајуће капацитете који ће омогућити даље управљање миграцијама, што је један од захтјева ЕУ.

Министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић рекао је да су скупу присуствовали представници великог броја амбасада, међународних организација, као институција из БиХ, општина и два кантона у којима је најизраженија мигрантска криза.

- Управљање миграцијама је подигнуто на значајно виши ниво у односу на стање од прије годину дана - рекао је Цикотић и навео да је број миграната знатно смањен и да је све квалитетнија координација свих учесника у том процесу.

Цикотић је додао да је, уз подршку ЕУ, Европске комисије и великог броја међународних организација, у току градња кампа Липа, за који је рекао да ће бити врста модела за привремени прихватни центар за мигранте не само у БиХ, већ у ширем региону.

Данашњи скуп организовало је Министарство безбједности у Савјету министара уз подршку аустријске организације "Хилсверк интернешнел".

Генерални менаџер "Хилсверка" Стефан Фриц рекао је да ова организација у БиХ спроводи пројект који је подржало Федерално министарство унутрашњих послова Аустрије уз подршку највећег донатора Европске комисије, пренијели су федерални медији.

- Циљ овог пројеката је превенција илегалних миграција на подручје БиХ и западног Балкана и даље у ЕУ. Радимо прије свага кроз јачање капцитетета у земљама региона, а приступ се темељи искључиво на потребама - објаснио је Фриц.