latinica  ћирилица
02/06/2021 |  19:07 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Кукуруз достигао највишу цијену у посљедњих 10 година (ВИДЕО)

Велико поскупљење житарица и уљарица, које чине основу за исхрану стоке, задаје ударце домаћим произвођачима млијека и узгајивачима јунади и свиња.

Кукуруз је достигао највишу цијену у посљедњих десет година, 55 пфенига по килограму.

Скупља је и соја за 30 пфенига, а поскупјеле су и друге компоненте сточне хране што ће знатно погоршати ситуацију у сточарској производњи која одавно трпи посљедице неконтролисаног увоза и нелојалне конкуренције.

Овако високу цијену кукуруз је имао само 2012. године када је десеткован род због велике суше. Прошле године забиљежени су рекордни приносе и сточарима није јасно зашто је цијена ове житарице дупло виша. Произвођачи млијека губе рачуницу. Млијеко 50 - 60 пфенинга по литру не покрива трошкове производње.

- Концентрат је поскупио, соја, сунцокрет, све је поскупило. Мекиње то је отишло много горе и много смањује приход - рекао је Милан Чобић  произвођач млијека из Којчиновца , Бијељина.

Да нема премије од 20 пфенинга по литру, не би могли опстати, тврди Чобић. И товљачи јунади и свиња су у великом проблему. Влада је прошле године два пута интервенисала и спасила производњу. Сада, поново стигли исти проблеми. Не могу продати , а храна скупа.

На тржишту су повећане цијене живе стоке. Прасад је 4-4,5 марке по килограму, јунад око четири марке, свиње 2,50 марке. Али, ту зараде нема, кажу сточари. Очекују помоћ Владе, 50 КМ по свињи и 300 КМ по грлу за јунад како би пребродили проблем. Траже и системска рјешења.

- То је увођење мјера заштите домаће производње, царина и прелевман, има ту још одређених могућности, али нажалост ту неког помака нема. Очекујемо у наредном периоду неке помаке, и само је то конкретна и права помоћ да можемо дугорочно да планирамо производњу - нагласио је Слободан Петрић, узгајивач свиња из Магнојевића , Бијељина.

Сви досадашњи видови помоћи много су им значили кажу сточари, обезбиједили су опстанак и наставак производње. Али то су краткорочне мјере. Тврде, увођењем заштитних мјера, царина и прелевмана на увоз говеђег и свињског меса знатно би се побољшало стање у домаћем сточарству.