latinica  ћирилица
24/04/2021 |  19:08 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Цикотић и ОБА знају како је у Јужном Судану, а за БиХ "необавијештени" (ВИДЕО)

Учешће полицијских службеника из БиХ у мировној мисији у Јужном Судану доведено је у питање због самовоље министра безбједности Селма Цикотића и његове оцјене да је у тој земљи погоршана безбједносна ситуација. У изјави за РТРС, шеф Полицијског контингента БиХ у Јужном Судану Дмитар Врачар каже да сви полицајци редовно извршавају своје обавезе и да им безбједност није угрожена.
Мировна мисија - Полиција БиХ - Фото: РТРС
Мировна мисија - Полиција БиХФото: РТРС

Захтјев за привремену суспензију мисије стигао је у Предсједништво. Како нам је потврђено, српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик биће против обустављања мисије. Нови контингент мировњака углавном чине припадници МУП-а Републике Српске.

Селмо Цикотић је самоиницијативно зауставио слање новог контингента полицијаца у мировну мисију УН у Јужни Судан. То је крајње неозбиљан потез министра, кажу у Кабинету предсједавајућег Предсједништва јер такву одлуку може да донесе само Предсједништво. Како сазнајемо, од шест полицијаца у новој ротацији пет их је из МУП-а Републике Српске. То је био и разлог због којег је ресорни министар Драган Лукач затражио од Цикотића образложење за обустављање мисије.

- Током припрема за упућивање посљедње ротације у наведену мисију, Министарство безбједности БиХ је добило информације да је у Јужном Судану дошло до погоршања политичке и безбједносне ситуације што угрожава безбједност упућених полицајаца - наведено је у дописе Селме Цикотића министру Драгану Лукачу.

У ексклузивној изјави за нашу телевизију, шеф полицијског бх. контингента Дмитар Врачар каже да је свих 14 полицајаца у зони мисије безбједно и доброг здравља. Истиче, да због одлуке Министарства безбједности није блокирана само нова ротација, већ и продужетак мандата постојећим припадницима што може довести до тога да од августа ове године БиХ остане без мисије у Јужном Судану.

- Безбједносна ситуација у Јужном Судану се може оцијенити задовољавајућом, како сам редовно информисао Министарство безбједности. У континуитету од нашег доласка, од фебруара од 2020. године, нису забиљежене тензије кршења прекида ватре, а у појединим дијеловима земље има локалних тензија, али ниједног тренутка нису доводена у питање безбједност и животи наших припадника - рекао је Врачар, командант Полицијског контигента БиХ у Јужном Судану.

Министар безбједности није рекао да је информације о погоршаној безбједносној ситуацији добио од ОБА, те произилази да је ОБА опсег свог рада проширила и на ту централноафричку државу. Нејасно је како успијева да прибави безбједносне податке о Јужном Судану, а не може о нестанку оружја из касарни у БиХ.

Средоје Новић, први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије ПС БиХ за надзор над радом ОБА, истиче да не може да вјерује да смо дошли у такву ситуацију, да ОБА ко бива зна стање у Јужном Судану, а не зна шта се дешава у Бихаћу, Тузли или било којем дијелу БиХ.

- То говори да је ријеч о једној озбиљној спрези између Министарства безбједности и ОБА - нагласио је Новић.

Коначну одлуку о учешћу полицијских службеника из БиХ у мировној мисији у Јужном Судану требало би да на наредној редовној сједници донесе Предсједништво, чија је то и надлежност. Осим Судана, полицијски службеници из БиХ од 2000. године учествују у операцијама подршке миру на Кипру, Либерији, Конгу, Источном Тимору и Хаитију.