latinica  ћирилица
14/04/2021 |  15:09 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Дејановић: Обезбијеђена противградна одбрана цијеле Српске

Противградна превентива Републике Српске сутра спремно започиње сезону са расположивих 3.000 противградних ракета за брањено подручје површине веће од 1,2 милиона хектара, рекао је Срни директор овог јавног предузећа Тихомир Дејановић.
Противградна превентива Републике Српске - Фото: СРНА
Противградна превентива Републике СрпскеФото: СРНА

У систему је више од 30 локалних управа из Републике Српске, као и Градачац из Федерације БиХ, те Брчко дистрикт који је у поступку провођења тендерске процедуре за услугу противградне заштите.

- До јуна се планира увођење у систем комплетног западног дијела Републике Српске, за што смо обезбиједили властита средства, а то су општине Мркоњић Град, Рибник, Шипово и Кнежево, на којима постоји развијена пољопривредна производња и са чијег терена ће бити покривене и мање, њима сусједне општине - најавио је Дејановић.

Дејановић сматра да ће 3.000 противградних ракета бити довољно за сезону, на основу искуства ранијих година.

Он је истакао да је "Противградна превентива", уз помоћ Владе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, кроз средства за модернизацију система, омогућила покривање цијеле Републике Српске системом противградне заштите.

- Ту локалне управе сносе само дио трошкова рада у сезони, док је цјелокупна техника, лансери, систем веза и комуникација, те радарска техника, као и противградне ракете већ обезбијеђена и плаћена - каже Дејановић.

Ради се о брањеном подручју од преко 1,2 милиона хектара на којем ће се проводити противградна заштита првенствено ради заштите пољопривредне производње, али је он напоменуо да се 80 одсто трошкова штета од града односи и на остала покретна и непокретна материјална добра.

- Ради се о процјенама из осигуравајућих кућа из ЕУ и Влада Републике Српске је на вријеме препознала овај моменат и инвестирала средства за општедруштвено добро које сви морамо препознати, прије свега директни корисници подстицаја за пољопривредну производњу - рекао је Дејановић.

Према његовим ријечима, у локалним управама је у систему за рад спремно више од 200 класичних противградних станица са стријелцима, 80 аутоматских станица које раде независно од људских посада и 35 приземних генератора сребро јодида.

Сезону започињу са 1.821 противградном ракетом, од чега је 185 новонабављено по прошлогодишњим споразумима, а до почетка јуна очекују доставу још 1.200 ракета за шта је новац обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

- Припреме за сезону трајале су практично од завршетка прошлогодишње сезоне, због обима планираног посла и због услова ковида, а сва техничка опрема која захтијева технички преглед и ремонт је припремљена и већ распоређена на општинама у систему противградне заштите - каже Дејановић.

У прошлогодишњој сезони, која траје од 15. априла до 15. октобра, у систему противградне заштите било је 28 локалних управа из Републике Српске, Брчко дистрикт и општина Градачац из ФБиХ.

- Метеоролошку ситуацију током противградне сезоне 2020. године карактерисала је нестабилна атмосфера са појавом градоопасне облачности, односно кумулонимбуса у броју дана чешћем од вишегодишњег просјека - рекао је Дејановић.

Било је 35 дана са појавом града и суградице, што је значајно већи број од просјечно 22 дана ранијих година, а цјелокупан систем Противградне превентиве био је активиран током 52 дана.

У сезони је испаљено 1.137 противградних ракета ПП-8, ПП-6ТК и Д-6Б, а Дејановић је додао да је правовременим дејствима значајно сужено подручје захваћено градом и смањена кинетичка енергија зрна града и његова тврдоћа, што је амортизовало удар.

Дејановић је истакао да је сарадња са Центром летних информација била врло добра и дозволе за дејство су током већине ситуација са градоопасном облачношћу добијане доста брзо, што је омогућавало правовремено дејство противградним ракетама на процесе који су задовољавали критеријуме градоопасности.

- Током забрана употребе противградних ракета, због безбједности авио саобраћаја, са стране Противградне превентиве нису вршена испаљења, а олујно-градоносни процеси су се развијали природним током, дакле без вјештачке модификације у циљу умањења штета од града, што је у току одређеног броја дана довело до умањених ефеката противградне заштите, односно до појаве одређених штета на терену брањеног подручја - додао је Дејановић.

Он је навео да се показало, као и претходних година, да су највеће штете проузроковане од олујно-грмљавинскиких процеса који су настајали и развијали се ван брањеног подручја, на које је било немогуће дјеловати противградним ракетама у њиховим раним фазама настанка и развоја.

Што се тиче сарадње са локалним управама у систему заштите од града, Дејановић је оцијенио да је у највећем броју случајева успостављена коректна сарадња и испоштоване међусобно уговорне обавезе и сви стријелци који су били ангажовани у прошлогодишњој сезони су измирени у складу са закљученим уговорима.