latinica  ћирилица
10/03/2021 |  16:54 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Кошарац: Најављени нови пројекти за рурални развој

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да му је драго што се у општини Рудо ради на јачању руралног развоја и пољопривреде, те најавио нове и веће пројекте у овој локалној заједници.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

У Рудом је данас подијељено 1.600 садница шљиве, десет пумпи за наводњавање и три копачице у оквиру ФАО пројекта, који је реализован у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара.
- Овдје је чињенично стање да нова локална администрација жели да афирмише потребу сваког човјека да остане на својој земљи и живи од свог рада и то је исказано у неколико контаката. Процјена начелника је да се у пољопривредном контексту треба унаприједити воћарство и у контакту са међународним организацијама сам апеловао да се помогне, за шта постоји потенцијал - рекао је Кошарац новинарима приликом посјете општини Рудо.

Он је изразио задовољство што је реализован пројекат, те најавио нове и веће пројекте.

- Захтијеваћемо од међународних организација да заједно са стручним тимом локалне заједнице направе адекватну анализу стања на тржишту и да видимо како се у будућности треба развијати Рудо као препознатљив воћарски крај - навео је Кошарац.

Он је рекао да је Рудо постало препознатљиво по производњи млијека и да ће се унапређивати та врста производње.

- Морамо промовисати нашу домаћу примарну производњу, повезати наше прерађивачке капацитете, смањити увоз одређених производа и обезбјеђивати што је могуће више пласмана за инострано тржиште - каже Коашарац.

Он је нагласио да постоји расположење да се општина Рудо сврста у туристичку понуду Републике Српске.

- То ће ићи успорено, јер у претходном периоду активности нису вођене на најадекватнији начин, али ће општина Рудо радити на изради стратегије туризма - додао је Кошарац.

Начелник општине Рудо Драгољуб Богдановић рекао је да је подијељено 1.600 садница шљиве, десет пумпи и три копачице.

- То је наш почетак, надамо се да ће пројеката бити још више. Захваљујем се међународној организацији и Министарству спољне трговине што су нас препознали као средину у коју треба улагати. Наш циљ је да опстане село, воћарство и сточни фонд - нагласио је Богдановић.

Богдановић је навео да је буџетом за текућу годину планирано 200.000 КМ за пољопривреду и да је могуће да ће тај износ бити увећан, а да је повећан подстицај за млијеко.

Координатор ФАО пројекта Владо Пијуновић рекао је да се ради о малом пројекту који ФАО спроводи.

- Договорили смо три правца дјеловања у будућности. Након анализа ћемо видјети који су приоритети, тако да ће се улагати и у будућности - нагласио је Пијуновић.