latinica  ћирилица
17/02/2021 |  08:28 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Сатлер: Мора се тежити постепеном гашењу ОХР

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је да се мора тежити постепеном гашењу ОХР јер је постојање овакве институције у БиХ дугорочно некомпатибилно са чланством у ЕУ.
Јохан Сатлер -
Јохан Сатлер

- Што се тиче сарадње моје канцеларије и ОХР, моје опредјељење је изградња коалиција. Свако ко жели помоћи и допринијети на конструктивна начин је неко са ким желим сарађивати - рекао је Сатлер.

Сатлер је напоменуо да је Мостар актуелан примјер добре сарадње између Делегације ЕУ, ОХР, америчке Амбасаде и других.

Говорећи о новом руководству Високог судског и тужилачког савјета, Сатлер је навео да ЕУ од њих очекује да властитим примјером покажу шта значи заштита интегритета правосуђа, те да им ЕУ неће дати бланко подршку.

- О новом руководству ВСТС-а ћемо судити по њиховим дјелима. Предсједник и потпредсједници сада имају прилику да окрену нову страницу и врате повјерење у правосуђе. Они сада треба да властитим примјером покажу шта значи заштита интегритета правосуђа - истакао је Сатлер за Независне новине.

Према његовим ријечима, то би значило хитно успостављање одјељења за интегритет унутар ВСТС-а, које би требало да провјерава носиоце правосудних функција.

Кад је ријеч о европским интеграцијама, Сатлер је навео да је неопходно ојачати замах у овом правцу.

- Има толико ствари које треба урадити у 2021. години. Мишљење Европске комисије је на столу већ двије године. Ријешили смо Мостар и неколико мањих ствари. Морамо урадити много, много више и брже. Ви морате усвојити на хиљаде правних аката - нагласио је Сатлер.

Он је додао да је БиХ веома близу напретка у вези са законом о јавним набавкама, те да је то врста замаха који даје резултате.