latinica  ћирилица
02/02/2021 |  12:42 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Италијанска новинарка покушала да преведе мигранте преко границе БиХ и Хрватске

Италијанска новинарка која је пратила посјету Хрватској групе италијанских посланика у Европском парламенту учествовала је у покушају организовања илегалног преласка миграната преко границе Хрватске из правца БиХ, потврђено је из Граничне полиције БиХ.
Гранична полиција - Фото: РТРС
Гранична полицијаФото: РТРС

Новинарку, која је идентификована као Паола Л, патрола Граничне полиције затекла је у суботу, 30. јануара, код мјеста Босанска Бојна, јавила је Хина.

Савјетник директора Граничне полиције БиХ Свевлад Хофман рекао је да су полицајци утврдили да новинарка има одобрен боравак у БиХ, те да је она изјавила да је у контакту са колегама из Италије који управо прате посјету италијанских европарламентараца Хрватској, односно граничном подручју према БиХ.

- Новинарка је затражила од припадника Граничне полиције БиХ да пропусте групу илегалних миграната према Хрватској да би европарламентарци могли видјети како хрватска полиција поступа према њима - навео је Хофман.

Гранични полицајци су такав захтјев одлучно одбили, а новинарку су упозорили да и сама крши прописе крећући се заштићеним граничним појасом, те су јој наложили да се удаљи.

Она је то у том тренутку послушала, али нешто касније током поподнева гранични полицајци су је поново затекли на истом мјесту, а тада је са њом било и 11 миграната из Авганистана који су раније регистровани у БиХ.

Полиција их је спријечила у покушају преласка границе и вратила их у прихватни центар у Великој Кладуши, наводи Хина.

Хофман је појаснио да је истрага о овом случају у току па није искључено подношење кривичне или прекршајне пријаве против италијанске новинарке.

Четворо италијанских европарламентараца из групе социјалиста и социјалдемократа Пјетро Бартоло, Алесандра Морети, Пјер Франческо Мајорино и Брандо Бенифеи прошле седмице дошли су близу границе Хрватске и БиХ с образложењем да желе да провјере однос хрватске полиције према мигрантима који покушавају да пређу границу између двије земље.

Притом их је пратила група новинара из Италије.

Хрватски гранични полицајци спријечили су их у покушају да границу пређу на мјесту на којем то није допуштено, а они су због тога протестовали.

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић све је назвао провокацијом, а предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић неком врстом политичке представе, додајући како никоме не може бити допуштено кршење закона.