latinica  ћирилица
31/12/2020 |  11:23 | Аутор: СРНА

Мигранти ће привремено бити смјештени на локацији "Бира" у Бихаћу

Савјет министара донио је закључак да мигранти буду привремено смјештени на локацију "Бира" у Бихаћу, након што је на ванредној телефонској сједници размотрио актуелну мигрантску кризу у БиХ с циљем изналажења хитних рјешења за смјештај миграната који се тренутно налазе на локалитету "Липа".

- Како је локацију бивше фабрике "Бира" у Бихаћу, Савјет министара одлуком од 11. марта 2019. године одредио као привремени прихватни центар за смјештај миграната, Савјет министара изричито позива власти Унско-санског кантона и града Бихаћа да поштују важећу одлуку и без одгађања изврше прихват и смјештај миграната на локацију "Бира" - саопштено је из Савјета министара.

На сједници је донесена одлука којом се одобрава 175.000 КМ гранта Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара Друштву Црвеног крста БиХ за изградњу капацитета и опремање хитног оперативног центра у Сарајеву.

Ријеч је о средствима која је Министарство обезбиједило са буџетске позиције "набавка материјала", а уштеђени новац ће сада бити преусмјерен Друштву Црвеног крста БиХ с циљем побољшања комуникације и координације у структури Друштва.

Савјет министара донио је одлуку о измјени одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта Осигурање и унапређење оперативности моторних возила Оружаних снага БиХ, са периодом реализације 2016-2018. године.

На овај начин продужен је рок за провођење овог пројекта до 2022. године.

Донесена је и одлука о измјенама и допуни одлуке о одобравању средстава финансирања и динамике реализације вишегодишњег пројекта Осигурање и унапређење оперативности моторних возила Оружаних снага БиХ са периодом реализације 2016-2018. године.

Средства од 3,3 милиона КМ биће обезбијеђена преструктурисањем буџетских средстава из ове године, док ће 5.844.000 КМ бити обезбијеђено из буџета институција БиХ у периоду 2021- 2022. година, до када ће се проводити овај пројекат.

Одобравањем преструктурисања средстава смањиће се захтјеви за обезбјеђење додатних средстава из буџета и омогућити даља модернизација Оружаних снага БиХ, наводи се у саопштењу.