latinica  ћирилица
26/12/2020 |  14:06 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

У Бихаћу око 3.000 миграната, ситуација изузетно тешка

Тренутно је у Бихаћу око 3.000 миграната и ситуација је изузетно тешка, изјавио је Срни градоначелник Шухрет Фазлић.
Шухрет Фазлић - Фото: РТРС
Шухрет ФазлићФото: РТРС

Фазлић је рекао да је један број миграната кренуо за Сарајево након што је прије неколико дана изгорио мигрантски камп Липа, а они који су остали сами покушавају направити привремени смјештај с обзиром на то да нико од надлежних ниште не предузима.

- Прије три дана поднио сам захтјев Федералној управи Цивилне заштите да обезбиједи шаторе да би у кампу Липа били обезбијеђени било какви услови - појаснио је Фазлић.

За ову ситуацију, сматра, град није одговоран, а званичан састанак са министром безбједности у Савјету министара није имао.

- Ми шта радимо, радимо из хуманитарних разлога и то ћемо наставити - рекао је Фазлић и додао да Црвени крст Бихаћа дијели по један оброк дневно мигрантима, те да им се у томе придружило и Данско избјегличко вијеће.

Фазлић је подсјетио да проблем мигрантске кризе у Бихаћу траје годинама, те да нико не води рачуна о томе што они заузимају напуштене објекте у граду.

- Они су у напуштеном Дому пензионера, Крајина металу, има их у Пљешевици према Хрватској. Нико не зна колико их има - рекао је Фазлић.

Он сматра неодговорним повлачење Међународне организације за миграције и агенције УН, што је назвао "салонском хуманошћу".

- Они који треба да се тиме баве издали су саопштење и отишли кућама за празнике. Они треба да сједну и траже неко рјешење - поручио је Фазлић.

Он је додао да је Бихаћ спреман да учествује у изналажењу рјешења иако су јасно поручили да "Бира" не може бити прихватни центар за мигранте.