latinica  ћирилица
04/12/2020 |  17:07 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Америчка Амбасада: Урадити оно што је потребно за повратак повјерења

Америчка Амбасада у БиХ оцијенила је да је јучерашња ванредна сједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ "корак у правом смјеру", али да Савјет "мора да остави по страни професионалне амбиције свог предсједника или било којег другог члана и уради оно што је потребно да би се вратило повјерење јавности у ову институцију".
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Из Амбасаде САД наводе да су, "као и многе друге чланице међународне заједнице и грађани у БиХ, разочарани што је предсједник ВСТС-а и даље у жаришту константних навода о корупцији, чиме се подрива улога Савјета у обезбјеђивању независног, непристрасног и учинковитог правосуђа".

- На јучерашњој сједници, ВСТС је закључио да је однос између Савјета и међународне заједнице нарушен због ових, али и других навода. ВСТС мора схватити да је изградња повјерења са грађанима БиХ пуно важнија и од његовог односа са међународном заједницом - наведено је у саопштењу.

Из америчке Амбасаде додају да ВСТС има неке од најважнијих одговорности које се тичу правосуђа БиХ, као што су именовања и разрјешења судија и тужилаца, те да би зато његови чланови требало да посједују највише етичке и моралне стандарде.

- Функционално правосуђе које ужива повјерење грађана од суштинске је важности за даље кретање БиХ на путу евроатлантских интеграција - наводе из Амбасаде САД у БиХ.

Тема јучерашње ванредне сједнице ВСТС-а био је спорни снимак разговора предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије са бившим чланом Савјета Милијаном Бухом, који је објављен у медијима, о именовању њене сестре на једну од правосудних функција.

Тегелтија је негирао извјештаје медија и нагласио да је тај снимак незаконит, неаутентичан и исконструисан. /крај/вса/вј