latinica  ћирилица
02/12/2020 |  19:21 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Којић: Нема помирења кроз силу и притиске

Тврдња да је у БиХ тобоже страдао само један народ, што се упорно настоји наметнути силом и притисцима, не може допринијети помирењу већ ће остати само мртво слово на папиру без обзира какав документ донесу представници међународне заједнице, изјавио је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је, реагујући на дио коминикеа Управног одбора Савјета за спровођење мира у којем се сугерише да би требало предузети кораке ка помирењу у БиХ, укључујући заједничке комеморације, упитао како Срби могу прихватити да им високи представник у БиХ Валентин Инцко пријети наметањем закона о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.

- Значи ли то да морамо заједнички обиљежавати то као догађај из протеклог рата? Да ли је то пут који Европа жели да уцрта и наметне терет Србима? - упитао је Којић.

Којић је нагласио да представници европских земаља покушавају на сваки начин наметнути Србима да прихвате неке догађаје, а да, са друге стране, Бошњаке амнестирају од свих злочина које су починили над српским жртвама, те поручио да српски народ то неће прихватити јер будућност треба градити на међусобном уважавању, а не на сили и притиску.

Он је истакао да се мора прихватити чињеница да су у ратовима у 20. вијеку највећи страдалници били Срби.

- Пут ка помирењу и суживоту је то да се прихвати да су чињени злочини на свим странама, да је ово био грађански рат, окарактерисан и кроз Дејтонски споразум као трагичан сукоб - налгасио је Којић.

Он је навео податак да је у посљедњем рату страдало 35.042 Срба, те да појединци "очигледно хоће да занемаре ту чињеницу".