latinica  ћирилица
02/12/2020 |  18:44 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

ПИК: Позив на испуњавање приоритета из мишљења ЕК

Политички директори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира позвали су власти у БиХ да без одгађања усвоје и проведу акциони план од 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије, те побољшају сарадњу и координацију на сузбијању пандемије вируса корона и њених социоекономских посљедица, наводи се у коминикеу са којим није сагласна Руска Федерација.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

Управни одбор ПИК-а поручио је да је неопходно повећати капацитете за тестирање и праћење контаката заражених лица да би се успорило ширење вируса корона, саопштено је из ОХР-а.

Чланови ПИК-а поручили су и да је неопходно што прије именовати нову владу Федерације БиХ, као и владе Херцеговачко-неретванског и Ливањског кантона.

Поздрављено је недавно усвајање ревидиране стратегије за ратне злочине и позитиван одјек заједничке изјаве Предсједништва БиХ поводом 25 година од Дејтонског мировног споразума, у којој је наглашена важност јачања помирења, мира и међусобног поштовања.

Управни одбор ПИК-а наводи да све стране у БиХ имају обавезу да у потпуности поштују Дејтонски мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника.

Чланови Управног одбора сматрају да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ, који је саставни дио Општег оквирног споразума за мир, као и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, наводи се у саопштењу.

Чланови ПИК-а сматрају да би требало предузети конкретне кораке, почевши од највиших политичких нивоа ка помирењу у БиХ, укључујући заједничке комеморације.

Додаје се да је Управни одбор исказао подршку високом представнику у обезбјеђењу пуног поштивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН.

- Управни одбор је подвукао да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђење спровођења Општег оквирног споразума за мир. Нагласио је потребу за пуном примјеном програма пет плус два, што је и даље услов за затварање Канцеларије високог представника - наводи се у саопштењу.

Управни одбор ПИК-а позвао је власти у БиХ да крену ка реформама које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су кључни дио процеса приступања ЕУ, те да су правосудне реформе кључни приоритет, наводи се у саопштењу.

Чланови Управног одбора ПИК-а нагласили су потребу за измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету ради успостављања темељног поступка провјере имовине с циљем бољег рјешавања сукоба интереса и других питања повезаних са интегритетом, јачања независности, интегритета и одговорности судија, тужилаца и чланова ВСТС-а, те да би се омогућио правни лијек против одлука Савјета, наводи се у коминикеу.

Као приоритете за политичке и институционалне лидере у БиХ, Управни одбор је истакао и постизање споразума о изборној реформи којим ће се узети у обзир одлуке Уставног суда БиХ, те одлука из предмета Сејдић-Финци и сродне одлуке Европског суда за људска права, које још нису спроведене, неке и више од 10 година.

Политички директори су похвалили усвајање амандмана, у јулу ове године, којима је омогућено одржавање избора у Мостару, те су апеловали да грађани Мостара изађу на изборе, придржавајући се епидемиолошких мјера.

Управни одбор ПИК-а поздравио је оцјене Централне изборне комисије БиХ у вези са спровођењем и резултатима локалних избора одржаних 15. новембра у БиХ.

Политички директори земаља чланица Управног одбора ПИК-а позвали су политичке и институционалне лидере у БиХ да обезбиједе ефикасну сарадњу између свих нивоа власти у БиХ, као и да обезбиједе довољне ресурсе за управљање миграцијама и безбједност граница.

У саопштењу се наводи да су чланови Управног одбора поручили да морају бити укинуте рестриктивне мјере које произвољно ограничавају кретање миграната.

Политички директори су се договорили да наредни састанак ПИК-а буде одржан 1. и 2. јуна идуће године.

Повезане вијести:

Русија није подржала коминике: Што прије укинути високог представника