latinica  ћирилица
18/11/2020 |  13:47 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Вјештак: Повратнице из Сирије нису способне за свједочење

На суђењу Сенаду Касуповићу због ратовања у Сирији, вјештак неуропсихијатар Азра Алајбеговић, која је на захтјев Тужилаштва БиХ сачинила налазе о процесној способности четири свједокиње које су у БиХ враћене из Сирије у децембру прошле године, изјавила је данас да оне нису способне да се појаве у судници.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Алајбеговићева је говорила о здравственим проблемима свједокиња, наводећи да се не би могла предвидјети реакција појединих на долазак у Суд, додајући да би једна од њих уз стручну помоћ и посебне методе можда могла свједочити.

Браниоца Хусеина Мушића интересовало је од када свједокиње имају здравствених проблема, те да ли су биле способне када су давале изјаву прошле године.

Алајбеговићева је одговорила да их тада није прегледала, али да су могле имати тегобе са мањим манифестацијама. Напоменула је да су изјаве од њих узимане дан након што су стигле из Сирије.

Одбрана је рекла да нема примједби на налазе вјештака, а тужилац Ћазим Хасанспахић је предложио да се на наредном рочишту прочитају искази четири свједокиње из истраге.

Он је замолио судско вијеће да упозори јавност да се не објављују имена свједокиња због њихових личних и породичних прилика, што је предсједавајући судског вијећа Мирсад Стрика уважио.

Тужилац је рекао да одустаје од осталих свједока.

Касуповић је оптужен да је 12. јула 2013. године из БиХ отишао у Сирију гдје је постао припадник терористичке организације "Исламска држава".

Он је до децембра 2019. године, заједно са другим лицима из БиХ која су боравила у Сирији са истом намјером, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се у градовима Мимбиџ, Кобани, Рака и Ал-Баб у јединици "Бејт командос" која је касније преименована у "Ел-акса" против легитимних војних снага Сирије.

Наставак суђења заказан је за 2. децембар.