latinica  ћирилица
01/10/2020 |  15:45 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Кандидатски статус на годишњицу Дејтона као симболична порука

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је данас да би најбоља порука за обиљежавање 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума била да на тај дан /21. новембра/ БиХ добије статус кандидата за ЕУ.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- То би била једна симболична порука - рекао је Тегелтија новинарима на Палама.

Према његовим ријечима, БиХ је испунила доста обавеза из процеса придруживања и не би било неуобичајено да јој ЕУ додијели кандидатски статус.

- Уколико они не желе то да ураде, а по свим информацијама тако ће се десити, посљедње најаве из Брисела су да би БиХ могла добити кандидатски статус на прољеће 2021. године - додао је Тегелтија.

Он је подсјетио да БиХ испуњава преостале обавезе и мјере договорене са ЕУ.

- Већ сам раније рекао - не постоје обавезе које БиХ није испоштовала, само постоје одређени рокови које за многе од тих мјера помјеримо - констатовао је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је оцијенио као охрабрујуће јучерашње поруке из Брисела, гдје су чланови Предсједништва БиХ разговарали са високим представницима ЕУ.

- Оно што је Предсједништво могло да чује од комесара ЕУ јесте да је БиХ у фокусу интересовања ЕУ и најава да ће БиХ и цијели западни Балкан добити значајну финансијску подршку - рекао је Тегелтија.

Он је навео да ће ова помоћ бити представљена на самиту ЕУ и земаља западног Балкана крајем новембра у Софији, али да се очекује да ће то на одређен начин већ у уторак бити представљено у Бриселу.