latinica  ћирилица
15/09/2020 |  14:04 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Добој: 28 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције (ФОТО)

У Добоју је обиљежен Дан формирања Петог одреда Специјалне бригаде полиције.
28 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полиције - Фото: СРНА
28 година од оснивања Петог одреда Специјалне бригаде полицијеФото: СРНА

Током одбрамбено- отаџбинског рата кроз ову полицијску јединицу прошло је око 400 припадника, 26 је изгубило живот, а сваки други је рањен.

На свом ратном путу припадници Петог одреда специјалне бригаде полиције нашли су се на свим ратиштима гдје се бранила Република Српска. Од Требиња, Мостара, Трескавице, Олова, Мајевице, Требаве, Озрена, Крњина до Влашића, Бихаћа, Мркоњић Града.

- Ми смо то радили јер смо сматрали да то треба тако да буде и зато што смо сматрали да тако треба да раде најбољи синови Српске. Нека је вјечна слава погинулим борцима, а ми настављамо да баштинимо традицију Петог одреда - рекао је Ненад Стевановић замјеник начелника ПУ Добој.

Живот за слободу дало је 26 припадника Петог одреда, док је сваки други рањен.

Фото: СРНА

– Наша обавеза је да никада не заборавимо оно што су они урадили за свој народ и Републику Српску. Обиљежавање дана свих наших одреда говори о томе да ћемо памтити јуначка дјела у њиховом, нажалост, кратком животу – рекао је Лукач.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је да су врата Градске управе отворена за чланове овог удружења и изразио задовољство што се формирање Петог одреда обиљежава на дан заједничког празника Републике Српске и Србије – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Бивши припадници Петог одреда Специјалне бригаде полиције организовани су у Удружење ветерана које се бави хуманитарним радом.