latinica  ћирилица
25/06/2020 |  12:19 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Ултраљубичасто зрачење може да уништи 99,9 одсто вируса

Мале количне ултраљубичастог зрачења, попут оног које долази са разних уређаја постављених на зидовима, могу успјешно да униште вирус корона ако га има у ваздуху, преноси портал "Сајентифик рипортс".
Ултраљубичасто свјетло (илустрација) -
Ултраљубичасто свјетло (илустрација)

- Врло мало зрачења далеким ултраљубичастим свјетлом уништило је 99,9 одсто вируса изложених његовом дјеловању - истиче доктор Дејвид Бренер, руководилац научног тима који је направио студију о овом истраживању.

Научници су распршили честице вируса испред извора далеког ултраљубичастог свјетла и потом их прикупили како би их тестирали и видјели колико их је још активно.

У овом експерименту научници су прво користили вирус који изазива обичну прехладу. Међутим, у накнадним студијама, које још трају, утврђено је да је и вирус корона, који изазива ковид-19, уништен на исти начин далеким ултраљубичастим свјетлом.

Постоји идеја да се у јавним просторима поставе зидни извори далеког ултраљубичастог свјетла који би стално уништавали микробе, а међу њима вирус који изазива ковид-19, те да се тако ограничи његово ширење, објашњава Бренер.

У складу са том идејом, произвођачи извора далеког ултраљубичастог свјетла већ припремају производњу таквих уређаја.

Научници наводе да ултраљубичасто свјетло није алтернатива за маске и мјере социјалног дистанцирања, већ додатно "оружје" у борби против ковида-19.