latinica  ћирилица
02/06/2020 |  22:04 ⇒ 03/06/2020 | 09:11 | Аутор: РТРС

АКТУЕЛНО: Српска у односу на регион има процентуално најмањи број отпуштених радника (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Републике Српске исплатила је минималну априлску плату у износу од 520 КМ за раднике, чија предузећа због пандемије нису радила. Пореска управа обрадила је захтјеве за исплату минималца, пореза и доприноса за више од 24.000 радника.

Процјене су да би овај број требало да буде и већи, али проблем представљају непотпуни захтјеви. Из Пореске управе подсјећају послодавце да рок за предају потребне документације истиче 10. јуна.

О овој теми разговрано је и у емисији "Актуелно" наше Телевизије.

- Ми се суочавамо са одређеним техничким проблемима које имамо у реализацији тих захтјева, а то су непотпуни захтјеви. Комуникација са одређним привредним субјектима је свакодевна, покушавамо највећи број захтјева да ријешимо и отклонимо недостатке како би повећали број, као и дали могућност да се оствари највећи број радника који на то имају право - рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске истакла је као чињеницу да је 25.000 људи добило плату и процијенила да још њих 35.000 треба добити најнижу плату.

Актуелно (Фото: РТРС)

Како је рекла, захтјев Савеза синдиката је, а што је речено и Влади Српске, да се додатно појача рад и апеловала на послодавце да коначно поднесу захтјеве за исплату најниже плате.

Мишићева је додала да уколико послодавци имају неке мањкавости да их исправе и до краја седмице да се исплате плате радницима, како не би више чекали тако мали износ, који је у овом моменту изузетно важан, како би се премостио период опоравка након пандемије вируса корона.

- Оно што је јако важно, данас смо тражили одговор од Владе да ли постоји тај новац за исплату плата. Њихов одговор је био да је новац обезбјеђен - јасна је Мишићева.

Актуелно (Фото: РТРС)

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске нагласио је да оно што се десило у Републици Српској, ако поредимо са регионом, имамо апсолутно најмањи процентуално број отпуштених радника, што је, како каже, за њега као послодавца било велико изненађење.

Тривић је рекао да су проблеми са недостатком радне снаге и адекватне мјере Владе допринијеле томе да данас имамо колико - толико нормалне односе између радника и послодаваца.

Емисију "Актуелно" можете погледати ОВДЈЕ.