latinica  ћирилица
23/05/2020 |  16:36 | Аутор: СРНА

Стевандић: Сви проблеми почивају на нелегитимности изборне комисије

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је Срни да се Централна изборна комисија БиХ одгађањем избора за 15. новембар понаша као држава у држави будући да је такву одлуку донијела без консултација са релевантним институцијама.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је истакао да сви проблеми почивају на нелегитимности изборне комисије, која је под потпуном партијском контролом СДА, ПДП-а и СДС-а и да као такав не може ни донијети логичну одлуку утемељену на закону.

Према његовим ријечима, невјероватно је да људи, који су потпуно свјесни да немају легитимитет у свом избору, доносе одлуке као да су држава у држави не чекајући никакву одлуку суда нити консултацију са парламентом, Министарством финасија и Савјетом министара.

Стевандић је сматра и да је невјероватно да ЦИК одгоди локални изборе за новембар када почиње сезона грипа, умјесто да се прилагоди епидемиолошкој ситуацији како то раде у цијелој Европи, нарочито на Балкану.

Он је навео примјер да су и Србија и Хрватска у вријеме епидемије вируса корона помјериле датум одржавања избора за јун и јул.

- Једино је ЦИК БиХ, упркос свим епидемиолошким мјерама, помјерио тај датум са октобра на новембар, баш у вријеме када почиње сезона грипа и за када не знамо како ће изгледати могући повратак епидемије вируса корона - рекао је Стевандић.

Локални избори у БиХ биће одржани 15. новембра, умјесто 4. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија.