latinica  ћирилица
13/05/2020 |  17:30 ⇒ 20:37 | Аутор: СРНА

Бечић-Божовић: Хапшење владике Јоаникија непримјерено и политички мотивисано

Активност црногорске Управе полиције која је резултирала хапшењем епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештенства и монаштва - скандалозна је, неприродна, непримјерена и искључиво политички мотивисана, изјавио је лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић.
Алекса Бечић и Владимир Божовић (фото: Демократе) -
Алекса Бечић и Владимир Божовић (фото: Демократе)

Бечић, који се састао са амбасадором Србије у Црној Гори Владимиром Божовићем, рекао је да је Национално координационо тијело класично партијско тијело ДПС-а формирано, како је навео, за обрачун са политичким неистомишљеницима и активирано за потребе дизања рејтинга ДПС-а и вођења изборне кампање те партије, саопштено из Демократске Црне Горе.

- Када се хапсе опозиционари, посланици и функционери, прогоне црквени великодостојници, хапси и задржава епископ, свештенство и монаштво, онда је апсурдна симулација демократије у Скупштини и учешће у институцијама система које су, нажалост, под директном контролом једног човјека и једне партије - наводи Бечић.

Он је на састанку са Божовићем рекао да узајамне државне, породичне и братске везе не може нико нарушити, јер су оне увијек биле изнад ускопартијских и личних интереса.

Божовић је изразио наду да ће се посљедњи догађаји рјешавати мирним и ненасилним методама.

- Слиједећи заједничко саопштење предсједника Србије и Његове светости патријарха српског Иринеја, изражавам дубоко жаљење поводом хапшења епископа Јоаникија и увјерење да ће он и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем року - истакао је Божовић.

Говорећи о приоритетима дипломатске службе Србије у Црној Гори, он је навео да као амбасадор има дужност да унапређује сарадњу двије земље упркос свим изазовима.

Божовић је нагласио да је прије свега ријеч о унапређењу односа између Србије и Црне Горе на плану економске, привредне, научне, технолошке и културне сарадње, а нарочито сарадње на плану интеграција обје државе у ЕУ.

Саговорници су се сагласили да треба радити на превазилажењу проблема које имају студенти из Црне Горе у Србији.

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

Притвор до 72 часа одређен је и седморици свештеника никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког, а данас је ухапшено и неколико особа које су као знак протеста блокирале регионални пут Беране-Андријевица.