latinica  ћирилица
06/04/2020 |  20:26 ⇒ 20:31 | Аутор: sputniknews.com

Послије 167 година: Индија затворила жељезницу, а возове претвара у болнице (ФОТО/ВИДЕО)

У јеку борбе против пандемије вируса корона многи спортски објекти и хале широм свијета претварају се у привремене болнице, а власти Индије отишле су корак даље одлуком да у ту сврху искористе и возове, пошто је први пут за 167 година због карантина у потпуности прекинут жељезнички саобраћај.

Након што је индијски премијер Нарендра Моди због пандемије короне објавио мјере карантина 25. марта, суспендован је и саобраћај свих путничких возова у земљи. Тако је први пут за 167 година обустављена најстарија жељезничка мрежа у Азији.

​Како је планирано, 20.000 старих вагона биће претворено у изолациона одјељења за пацијенте, а до данас је опремљено њих 2.500.

У сваком вагону моћи ће да се смјести 16 пацијената, а биће мјеста и за медицинску сестру, љекарску кабину, као и простора за санитетску опрему. 

​На овај начин могао би да се ублажи притисак са болничког система, уколико би број обољелих почео да се повећава.

Према званичним подацима с почетка мјесеца, у Индији је 117 људи умрло од посљедица вируса корона, док је 4.288 заражено, што је релативно мали број за земљу са 1,3 милијарде становника.

Првих 5.000 одјељења за изолацију биће, према очекивањима званичника индијске жељезнице, спремно у року од двије недјеље, а ако буде било потребе и додатни вагони се могу оспособити у року од 48 сати.

Пошто буду опремљени, „возови-болнице“ ће моћи да се упуте у свако мјесто које се буде суочило са мањком кревета. „Сада ће железница понудити чисту, санитарну и хигијенску средину пацијентима да се удобно опораве“, навео је на Твитеру индијски министар жељезница Пијуш Гојал.

​Иначе, у нормалним условима, у Индији дневно саобраћа више од 20.000 путничких возова, али због карантина, како наводе свјетски медији, скоро 67.368 километара колосијека је ван употребе.