latinica  ћирилица
06/04/2020 |  17:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: ЕУ пред највећим изазовом од оснивања

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да се ЕУ налази пред највећим изазовом од оснивања.

- Суочени смо са великим изазовом по здравље грађана, а суочене су све земље чланице. Због тога мора бити у интересу свих, а тако и Њемачке, да из те кризе не изађемо ослабљени, већ снажнији - поручила је она.

Меркелова је на конференцији за штампу најавила сутрашњи састанак евро-групе на којем ће бити разматран приједлог Савјета ЕУ, те поручила да ће Њемачкој бити добро онолико колико буде добро Европи.

Нагласила је да се у овој кризи видјело колико су умрежене и испреплетане привреде, те да одговор мора бити само више Европе, Европа која је снажнија и која боље функционише у свим њеним дијеловима, а тако у свим чланицама.

Она је навела да су земље које су чланице евро-групе посебно повезане и да очекује од министара финансија приједлоге за превазилажење кризе.

Меркелова је подсјетила на постојање кризног инструмента ЕСМ, који садржи кредитне линије, које су доступне у случају елементарних непогода, додајући да пандемија то свакако јесте.

Поздравила је приједлог предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за очување радних мјеста, наводећи да у тој сфери треба уложити много напора.