latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:24 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Фонд солидарности преузима порез и доприносе за 40.000 радника

Фонд солидарности Републике Српске преузеће исплату пореза и доприноса на мартовске плате запослених у дјелатностима које су највише угрожене вирусом корона, као што су трговина, саобраћај и складиштење, угоститељство и остале услужне дјелатности, те доприноса за лица која остварују доходак од самосталне дјелатности, саопштено је данас из Министарства финансија Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Циљ је спречавање отпуштања радника и очување радних мјеста. Процјена је да ће бити потребно између 17 милиона и 19 милиона КМ, а порез и доприноси биће уплаћени за око 40.000 радника - наведено је у саопштењу.

Из Министарства финансија наводе да се од појаве вируса корона и проглашавања ванредне ситуације у Српској ради на свеобухватним мјерама како би привреди и грађанима било омогућено да са што мањим посљедицама превазиђу потешкоће које би могле да проузрокују пад прихода.

У области пореске политике одгођено је плаћање пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна 2020. године, које ће бити исплаћене у ратама до краја 2020. године.

Пролонгиран је рок за подношење годишњих пореских пријава до 30. априла 2020. године како би пореским обвезницима било олакшано извршење обавеза.

- Једна од предложених мјера је и смањење паушалног плаћања пореза на укупан приход малих предузетника са једним или двоје запослених за 60 одсто. Једна од мјера је и увођење мораторијума на репрограм пореских обавеза - додају из Министарства финансија.

Влада Републике Српске је, како се наводи, донијела одлуку којом је правним лицима и предузетницима одобрен тромјесечни мораторијум на отплату кредита пласираних путем финансијских посредника или из фондова којима управља Инвестиционо-развојна банка, уз продужење рока отплате за три мјесеца.

Агенција за банкарство Републике Српске је донијела одлуку којом су утврђене привремене мјере које се односе на одобравање олакшица клијентима банака који су директно или индиректно погођени негативним ефектима, посебна правила за управљање кредитним ризиком које банке примјењују у случају одобравања посебне мјере клијенту, те превентивне мјере с циљем очувања капитала банака.

- Министарство финансија и Влада су опредијељени да обезбиједе стабилно и поуздано функционисање републичког буџета, те да помогну привреди и становништву због чега се ради на увођењу нових мјера за санацију стања изазваног штетним посљедицама вируса корона на привреду - истакли су из Министарства финансија