latinica  ћирилица
06/04/2020 |  13:56 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Влада Српске међу првима донијела мјере подршке привреди

Влада Републике Српске демантовала је данас наводе из прилога објављених 5. априла у програму БН телевизије.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Деманти Владе Републике Српске преносимо у цијелости:

У централним информативним емисијама Дневник 1 и Дневник 2 БН телевизије, од 05.04.2020. године, у прилогу новинарке Тијане Милинковић, о мјерама подршке привредама у свијету, региону и у Републици Српској, изостављене су мјере подршке привреди, које је Влада Републике Српске донијела међи првима у региону, с циљем ублажавања штетних посљедица новог вируса корона на привреду.

Подсјећамо, нажалост први случај вируса корона у Републици Српској регистрован је 05. марта и Влада Републике Српске је већ наредни дан именовала два штаба: Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди и Штаб за праћење епидемилошке ситуације у Републици Српској, а у вези са новим вирусом корона.

Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске је истог дана по именовању сачинио приједлог мјера за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској.

Предложене мјере су:

1. Одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину, до 30.06.2020. године. Обавезе ће бити исплаћене у ратама до краја 2020. године.

2. Хитна исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години. Исплата је почела у понедјељак, 16.03.2020. године. По овом основу привреди је исплаћено скоро три милиона марака, а поврат пореза по основу повећања плате остварило је 14. 112 радника у Српској, у 478 привредних субјеката.

3. Састанак са свим представницима банкама у Републици Српској - одржан је у понедјељак, 16.03.2020. године, с циљем обезбјеђења грејс периода за кредитна задужења привредних субјеката и грађана. На састанаку са представницима банака у Влади Републике Српске, констатовано је да ће банкарски сектор креирати мјере по питању грејс периода за кредите привредних субјеката и грађана и то на начин да ће пратити ситуацију и са сваким клијентом појединачно разматрати начин подршке.

4. Смањење парафискалних намета је у завршној фази. Биће реализовано у априлу мјесецу ове године.

5. Код најугроженијих привредних субјеката који послују са земљама најтеже погођеним вирусом корона, вршиће се појединачна анализа стања.

6. Уводи се мораторијум на отплату кредита Инвестиционо-развојне банке у трајању од три мјесеца у Републици Српској за сва физичка и правна лица.

Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске свакодневно засједа, прати ситуацију и сходно томе предлаже и доноси мјере, те о томе тачно и правовремено информише јавност.

Влада Републике Српске је донијела мјеру за мјесец март која се односи на плаћање пореза и доприноса за 40.000 радника у дјелатностима најтеже погођеним кризом у вези са вирусом корона, за шта ће Влада Републике Српске издвојити 16,5 милиона КМ.

За мјесец април Влада Републике Српске ће радницима у привредним субјектима који имају забрану рада по одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације, обезбиједити и минималну плату са порезима и доприносима. Такође, Влада Републике Српске ће мјерама подршке у априлу обухватити и дјелатности које не трпе директно посљедице вируса корона, али индиректно имају велике штете у пословању, те је укупно 70.000 радника којима ће Влада исплатити минималну плату са порезима и доприносима за април 2020. године. За ове намјене биће издвојено 55 милиона марака.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је и Закључак о необрачунавању затезних камата којим је Електропривреди Републике Српске и свим даваоцима комуналних услуга и телекомуникационих услуга препоручено да приликом испостављања рачуна не обрачунавају затезне камате за мјесец март, април и мај.

Истичемо да се све буџетске обавезе измирују редовно и Влада Републике Српске, пратећи актуелну ситуацију по питању појаве вируса корона у Републици Српској и штетних посљедица коју произрокује пољпоривреди, угоститељству, туризму и свим привредним дјелатностима, доноси одговарајуће мјере.

По питању мјера у области пољопривреде истичемо да су сви подстицаји исплаћени, а корисницима подстицаја који су имали дуговања омогућен је репорограм тако да и они могу користити подстицаје у овом периоду. Обезбијеђени су сјетвени пакети за мала породична пољопривредна газдинства за заснивање пољопривредне производње у укупној вриједности од 2,5 милиона КМ, а формираће се 9.000 сјетвених пакета, обезбијеђен је и регресирани дизел....

Влада Републике Српске донијела је и Уредбу о мјерама непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске, којом је прописано ограничење марже за сву робу и производе наведене у Уредби, и трговци који тргују са овим поизводима ће формирати цијене имајући у виду проценат марже коју су имали на дан 5. марта 2020. године. Влада Републике Српске чини све да грађани буду снабдјевени на најбољи могући начин и да се избјегне несташица робе.

Исплаћене су и све накнаде превозницима за превоз ученика у марту.

Такође, градски и општински штабави за ванредне ситуације донијели су низ мјера по питању ослобађања од плаћања такси, закупа, наканада из своје надлежности, а то ће учинити и Влада Републике Српске за субјекте који послују са Владом Републике Српске.

Напомињемо, да је Влада Републике Српске, од појаве вируса корона, за здравствени сектор издвојила 40 милиона марака за набавку неопходне заштитне медицинске опреме.

Када је ријеч о Фонду солидарности још једном истичемо да су уплате у овај Фонд искључиво на добровољној основи и то је лична, хумана, одлука сваког појединца у Републици Српској.

Уколико БН телевизија, или било ко други има сазнања да се злоупотребљава закључак Влада Републике Српске у вези са добровољним издвајањем у Фонд солидарности, то треба да пријави надлежним органима.

Влада Републике Српске омогућила је онлајн праћење свих обраћања из Прес центра Владе Републике Српске и новинари БН телевизије редовно приуствују, прате и извјештавају послије сједница Владе и Штаба за ванредне ситуације, па нам је нејасно како сте у прилогу изоставили мјере Владе Републике Српске о подршци привреди у Републици Српској.

Истичемо да на овакав начин, намјерним или ненамјерним изостављањем тачних информација о мјерама Владе Републике Српске, у овом конкретном случају о мјерама подршке привреди, не служи тачном информисању него дезинформисању јавности.

Такође, користимо ову прилику да Вас обавијестимо ће Влада Републике Српске по питању изостављања тачних и релевантних информација у наведеном прилогу предузети све расположиве законске могућности, с циљем заштите јавности од дезинформисања.

Дезинформисањем јавности директно онемогућавате и значајно ометате спровођење одлука и мјера државних органа, институција и организација Републике Српске у борби да заштити живот и здравље људи и привреду Републике Српске у новонасталој ситуацији изазаваној појавом вируса корона.

С циљем благовременог и објективног информисања и поштовања правила на новинарски став заснован на аргументима и чињеницама, молимо Вас да све наводе и информације прије објављивања у информативном програму претходно провјерите.