latinica  ћирилица
06/04/2020 |  13:52 | Аутор: СРНА

СП поднијела тужбу против СПС-а због присвајања назива странке

Социјалистичка партија поднијела је тужбу против Социјалистичке партије Српске због незаконитог присвајања интелектуалне својине, односно назива странке, саопштено је из СП-а.
Социјалистичка партија - Фото: Facebook
Социјалистичка партијаФото: Facebook

Предсједник Извршног одбора СП-а Слободан Протић истакао је да је општепозната чињеница да постоји само једна Социјалистичка партија под тим именом у БиХ која је основана 2. јуна 1993. године.

- СП је сестринска партија са Социјалистичком партијом Србије са којом има и споразум о заједничком дјеловању и уједињењу који је усвојен на Конгресу СП-а 2018. године - навео је Протић.

Он је додао да СП најоштрије осуђује незаконито дјеловање СПС-а који је, како је истакао, грубо прекршио Закон о политичким организацијама којим је прописано да суд не може регистровати нову политичку организацију која у свом називу садржи битна обиљежја друге већ уписане политичке организације.

- Очекујемо да ће надлежни органи прихватити тужбу СП-а и забранити даље незаконито дјеловање такозваног СПС-а под тим именом. СП жели да упозна јавност да је, према нашим сазнањима, такозваном СПС-у одбијена регистрација под тим именом у неколико судова у Српској, те да су регистрацију добили од суда у Бијељини - навео је Протић.

Из СП-а су позвали надлежне органе да дјелују у складу са законом "како би била спријечена даља незаконита злоупотреба имена и бренда СП-а, те како би се стало у крај дезинформисању грађана Републике Српске".

СПС је основала група некадашњих функционера СП-а након што су напустили странку, а њен предсједник је Горан Селак.