latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:16 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Европска солидарност није једносмјерна улица

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас и министар финансија Олаф Шолц позвали су данас на заједничке мјере ЕУ у борби против вируса корона.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Чланице ЕУ споре се око тога колико фискалних средстава треба употријебити ради ублажавања економских посљедица пандемије вируса корона, а европски министри финансија сутра ће поново разговарати о овом питању.

У чланку објављеном у неколико европских листова, Мас и Шолц су навели да би заједничке иницијативе ЕУ, попут кризног фонда Европски механизам стабилности и Европске инвестиционе банке, могли бити искориштени за ублажавање утицаја пандемије.

Међутим, министри нису помињали такозване акције корона које је њемачка администрација до сада одбијала.

Италија, Шпанија и Француска су позивале на увођење инструмента колективног задуживања, што би им могло омогућити да добију свјеж новац од инвеститора под значајно погоднијим условима.

- Европска солидарност није једносмјерна улица, већ полиса животног осигурања нашег континента. Заједнички је задатак Европе да искористи постојеће програме, попуни празнине и прошири безбједносну мрежу за све чланице којима је потребна подршка - наводе министри у чланку.

Према писању министара, то би за Италију значило ињекцију свјежег капитала од 39 милијарди евра, а за Шпанију 28 милијарди евра.

Министри подржавају идеју "паневропског гарантног фонда" који би пружио ликвидност мањим и средњим предузећима, те финансијску подршку кроз иницијативу "Подршка ублажавању ризика од незапослености у ванредним околностима"/СУРЕ/ коју је Европска комисија предложила прошле седмице.