latinica  ћирилица
06/04/2020 |  09:19 ⇒ 09:25 | Аутор: Глас Српске

Зељковић: Трудимо се да пронађемо сваког зараженог

Тестирања на вирус корона у Републици Српској, поред Института за јавно здравство Републике Српске и Универзитетског клиничког центра, ускоро ће се вршити и у бијељинској болници “Свети врачеви”, јер очекујем да до краја седмице и ту здравствену установу оспособимо за такве послове, рекао је за  Глас Српске вршилац дужности директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Нагласио је да Српска увелико спроводи масовно тестирање које подразумијева анализу узорака сваке особе која је по дефиницији случаја контакт.

- Број узорака варира од дана до дана. Некад је то 50 људи, а некада неколико стотина. Очекујемо да до краја седмице стигне апарат за тестирање у бијељинску болницу, а докторица из Бијељине је већ у Институту на обуци. Такође, на обуци у УКЦ-у Српске имамо и докторицу из Фоче јер је план да и тамошња болница врши тестирања. Када то завршимо, покрићемо цијелу Српску - рекао је Зељковић и додао да је у плану и едукација љекара из других болница.

Истакао је да Институт и УКЦ тренутно располажу са довољно тестова.

- Стално вршимо допуну и прерасподјелу између установа и тако се међусобно помажемо. О тачном броју тестова које тренутно имамо је тешко говорити јер није то буквално 100 тестова за 100 људи будући да се сам тест састоји из три компоненте. У питању су хемикалије које се не троше у једнаком односу. Прошле седмице смо од УНДП-а добили донацију од 3.000 тестова, а у наредном периоду очекујемо да нам стигне још 25.000 које набављамо преко УНДП-а, али то није донација, већ их купује Влада Српске - навео је Зељковић.

Када је ријеч о проблемима са којима се сусрећу у набавци тестова и друге медицинске опреме Зељковић је истакао да су то проблеми са којима се сусрећу све земље у окружењу.

- Свима нам је ограничено тржиште, а добављачи нас прате у количинама колико могу. Веће европске земље имају већу потражњу и добављачи имају потребу прво њих да задовоље, а онда се окрећу нама. Међутим, могу рећи да нам веледрогерије с којима смо до сада пословали излазе у сусрет што се тиче количина које смо тражили. Оно што је проблем су рокови испоруке. То је нешто што у овом тренутку нико не може гарантовати због ситуације у цијелом свијету. Због таквог стања не можемо прецизирати када ће стићи тих 25.000 тестова, јер поједини произвођачи или пролонгирају рокове испоруке или просто одустају због недостатка основних супстанци за израду тестова - навео је Зељковић.

Додао је да је јако тешко говорити о кретању епидемије и предвидјети врхунац.

- Епидемиолошка ситуација се надзире и битно је да је под контролом, да испратимо сваку позитивну особу, њене контакте, улаз људи на граници и њихово размјештање по локалним заједницама. Тренутна епидемиолошка ситуација у Српској је озбиљна, али не можемо рећи да је тешка у смислу да су капацитети здравствених установа закрчени, јер нису. Оно што се показало као изузетно добро је да је здравствени систем Српске на вријеме кренуо са припремама и то се показује кроз читав овај процес - сматра Зељковић.

Он је рекао да земље у региону имају много веће бројеве од нас, имају много више заражених и умрлих, тако да је тешко поредити статистику малих и великих бројева.

- У овом моменту незахвално је давати такве процјене, анализама ћемо се бавити касније, када прође озбиљнији период праћења епидемиолошке ситуације, односно када будемо имали податке за два до три мјесеца и када се епидемија буде ближила крају. Тек тада ћемо моћи говорити о процентима и стопама смртности. И то се види на примјеру Кине, гдје су се проценти константно мијењали. Сада нам је најважније да идентификујемо што већи број оних који су заражени. Немогуће је да идентификујемо све, али се трудимо да што ближе приђемо проценту од 100 одсто - сматра Зељковић.

Истакао је да се увијек може боље и засигурно постоје детаљи које би промијенили, али потребно је имати на уму да су се много развијеније земље, које имају далеко веће ресурсе, у овој ситуацији снашле лошије од Српске.

- Можемо бити изузетно задовољни здравственим системом Српске јер је, без сумње, ово спремно дочекао, али и свим другим установама и институцијама које су укључене у борбу са пандемијом. Такође, и медији су нам много помагали у промоцији мјера које се спроводе - сматра Зељковић и додаје да можемо бити задовољни како су грађани реаговали и колико су свјесни озбиљности. Увијек постоје изузеци који кваре просјек, али морамо имати на уму да се становништво први пут сусреће са једном оваквом ситуацијом. Још једном апелујем на грађане да поштују све мјере које су донесене, да буду стрпљиви, издрже све ово заједно са нама и изаћи ћемо као побједници.

Нагласио је да су Српској тренутно најпотребнији инфектолози, епидемиолози и микробиолози јер су у овом случају они на првој линији одбране.

- Надамо се да ће се у будућности више младих љекара одлучити за те специјализације. С друге стране, љекари свих других специјализација и те­ како учествују у борби са пандемијом. Цјелокупна здравствена заједница у Српској функционише као један добро уигран тим. Такође, у свакодневном смо контакту са колегама из Србије и Хрватске, као и са онима из Кине. Недавно су нам колеге из Вухана путем видео-линка пренијеле своја искуства и знања у борби са вирусом корона, што нам је веома корисно - закључио је Зељковић.