latinica  ћирилица
06/04/2020 |  08:32 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

У Српској два нова случаја заразе; Укупно 304 (ВИДЕО)

У Републици Српској регистрована су два нова случаја заразе вирусом корона, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске) -
Ален Шеранић (Фото: Влада Републике Српске)

Он је навео да су у протекла 24 часа тестирана 94 узорка, од чега су два позитивна, чиме је укупан број заражених порастао на 304.

У питању су двије особе из Бањалуке и ријеч је о блиским контактима лица која су раније евидентирана као позитивна.

Шеранић је рекао да су у протекла 24 часа преминула још два лица, чиме је број преминулух порастао на девет.

Министар је рекао да је 35 лица излијечено, те да је, у суштини, већина опорављених из трећег кластера из Бањалуке.

- Остали опорављени су путовали у Италију, Словенију и друге земље. И даље редовно надзиремо здравствено стање ових особа и оне морају још 14 дана бити у кућној изолацији у складу са препорукама Свјетске здравствене организације - нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци налази се 37 пацијената са тешком клиничком формом, а 49 особа са лакшом и средњом клиничком сликом смјештено је на старој локацији Пулмологије.

- На респиратору имамо седам особа, а у изолацији у УКЦ 10 лица чекају налазе - рекао је Шеранић.

Он је додао да се на лијечењу у болницама у Бијељини и Добоју налазе по три лица, Источном Сарајеву два, а по једно у Градишци и Приједору.

Шеранић је рекао да је највише позитивних на вирус корона животне доби између 30 и 65 година - 200, а потом старији од 65 година којх је регистровано 43.